Chleb bananowy z cukinią i marchewką

Chleb bananowy przygotowałem z dwóch rodzajów mąki, w tym pełnoziarnistej. Dodatkami do chleba są dojrzałe banany, starta cukinia i marchewka.

Chleb bananowy przygotowałem z dwóch rodzajów mąki, w tym pełnoziarnistej. Dodatkami do chleba są dojrzałe banany, starta cukinia i marchewka. Chleb bananowy z dodatkiem warzyw będzie idealną bazą dla osób, które lubią śniadania na słodko. Jasne, że sam chleb bananowy nie jest jakoś przesadnie słodki. Ale o takim właśnie jego posmaku decydują bardzo dojrzałe banany, które są jego głównym składnikiem. Bazą chleba są dwa rodzaje mąki, a dodatkami świeże starte warzywa. Całość smakuje naprawdę ciekawie, a sam chleb je się z nieukrywaną przyjemnością.

Składniki

200 gramów mąki pszennej
200 gramów mąki razowej pełnoziarnistej
3 bardzo dojrzałe banany
2 średnie marchewki
1 spora cukinia
2 wiejskie jajka
oliwa extra vergine
soda oczyszczona (do pieczenia)
cynamon mielony

Przepis na chleb bananowy z warzywami

Przygotuj wszystkie składniki. Szczególną uwagę zwróć aby banany były bardzo dojrzałe, bo to od nich zależy powodzenie Twojego wypieku.

Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, a następnie dodaj do niej mąkę pełnoziarnistą. Banany obierz ze skórek, a następnie dobrze rozgnieć widelcem w osobnej misce. Do miski z mąkami wbij dwa jajka i dodaj rozgniecione banany. Następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki marchewkę oraz cukinię. Warzyw powinno być mniej więcej po jednej wielkiej garści. Wsyp do ciasta na chleb również łyżeczkę sody oczyszczonej.

Dopraw ciasto łyżeczką mielonego cynamonu. Jeżeli jesteś amatorem wanilii możesz również i jej nieco dodać do Twojego chleba bananowego. Na koniec wlej do miski z ciastem 2 do 4 łyżek oliwy extra vergine. Jej ilość musisz wyczuć i zależna będzie od gęstości Twojego ciasta na chleb. Za mało oliwy spowoduje, że ciasto może być za gęste. Jednak za dużo oliwy uczyni nie tylko chleb mniej strawnym, ale i zakalcowatym.Bardzo dokładnie wymieszaj wszystkie składniki tak, aby powstała jednolita gęsta masa.

Chleb bananowy pieczenie i sposób podania

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przelej doń masę. Szpatułką rozłóż równomiernie masę w formie. Piecz chleb bananowy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez 50 do 60 minut. O upieczeniu decyduje tzw. test suchego patyczka. Podawaj najlepiej z miodem, ale i z masłem smakuje całkiem dobrze.


Upiecz pyszny <<chleb toskański bez soli>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *