Chowder zupa rybna z krewetkami i boczkiem

Zupa rybna chowder przygotowana została na bulionie z dodatkiem wędzonego boczku, świeżego dorsza, krewetek oraz batata i kukurydzy.

Chowder zupa rybna, którą Ci dzisiaj proponuję, powstała jako potrawa rybaków. Jej esencją było trochę warzyw i niesprzedane ryby po porannych połowach. Dzisiaj istnieje wiele odmian tej zupy, spotkać można również chowdery bez dodatku ryb. Mój chowder zupa rybna (czytaj: czałder) opiera się na połączeniu wędzonej ryby i krewetek ze słodkimi ziemniakami i kukurydzą. Plus przesmażony wędzony boczek. Wow, ten chowder jest naprawdę niezły. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu nawet jeśli nie jesteś wielbicielem ryb.

Składniki

1 litr domowego bulionu rybnego lub jarzynowego;
1 duży, świeży wędzony dorsz;
300 gramów kukurydzy (świeża lub mrożona);
300 gramów batatów;
100 gramów surowego, wędzonego boczku;
garść surowych krewetek;
dymka;
tymianek;
liście laurowe;
100 ml śmietany;
sól, pieprz;

Przepis na chowder zupa rybna

Pokrój boczek w drobną kosteczkę i wytop na skwarki, a następnie wyjmij je z patelni i odłóż na bok. Na pozostały z boczku tłuszcz wrzuć pokrojone w kostkę bataty i część dymki, smaż kilka minut, aby się zeszkliły. Następnie dodaj kukurydzę oraz pozostałą część dymki, smaż następne kilka minut.

Do warzyw wlej około 1 litra lekkiego bulionu, może to być bulion drobiowy, ale najlepiej jakby był to bulion rybny. Dodaj trochę tymianku, a także 2 liście laurowe do smaku. Wrzuć mięso z połowy wędzonego dorsza, przykryj i gotuj na wolnym ogniu około 10 minut aby warzywa zmiękły. Zupa rybna z ziemniakami i kukurydzą jest już prawie gotowa.

Wlej około 100 ml śmietany, zamieszaj. Zagotuj, zdejmij z ognia i użyj blendera, lekko zmiksuj, tak aby większość składników pozostała w całości. Postaw z powrotem na ogień. Na koniec wrzuć krewetki, gotuj na niewielkim ogniu jeszcze 3 minuty.

Do miski nałóż „gęstą” część potrawy, na wierzch połóż kawałki z drugiej połowy wędzonego dorsza, posyp dymką i skwarkami z boczku, a na koniec wlej trochę pozostałego w garnku bulionu. Pokrusz na wierzch trochę macy lub krakersów.


Wypróbuj także jak smakuje grecka zupa rybna kakavia.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *