Ciabatta włoskie pieczywo przepis łatwy

Ciabatta to lekkie włoskie pieczywo przygotowane na zakwasie drożdżowym pieczone w wysokiej temperaturze z dodatkiem kostek lodu, aby skórka była chrupiąca a środek puszysty.

Ciabatta to bardzo popularny we Włoszech rodzaj pszennego pieczywa, które podaje się do wielu posiłków. Bardzo często ciabatta bywa również w pewnym sensie rodzajem przystawki, podawana jest z oliwą extra vergine i odrobiną soli. Ciabattę robi się łatwo i stosunkowo szybko. Warto samemu czasem upiec chleb. Choćby po to by przekonać się, że nie ma wielu smaczniejszych rzeczy od świeżego pieczywa smarowanego wiejskim masłem lub maczanego w oliwie extra vergine. I pamiętajcie, że skórka ciabatty musi być ładnie przyrumieniona. Zrobić prawdziwa ciabattę nie jest łatwo, ale mój przepis uprości Ci sprawę.

Składniki

2 szklanki zwykłej mąki pszennej;
2 do 3 łyżek mąki pełnoziarnistej;
1 łyżeczka soli;
1 łyżeczka cukru;
20 gramów świeżych drożdży;

Ciabatta przepis włoski

Do miseczki wlej szklankę ciepłej wody (temperatura wody powinna oscylować wokół 36 stopni), dodaj 1 łyżeczkę cukru, a także 20 gramów świeżych drożdży. Całość szybko i dobrze wymieszaj, aby składniki rozpuściły się w wodzie, przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.

Do większej miski przesiej 2 szklanki zwykłej mąki pszennej, ja czasem dodaję jeszcze 2 do 3 łyżek mąki pełnoziarnistej. Dodaj 1 łyżeczkę soli, a następnie wlej do miski zaczyn z drożdży.

Wyrabiaj ciasto około 10 minut, aby było jednolite i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut aby wyrosło. Ja w zimie nagrzewam bardzo delikatnie piekarnik i właśnie tam moje ciasto zwykle wyrasta. Po tym czasie ciasto winno podwoić swoją objętość. Nagrzej piekarnik do temperatury 250 stopni.

Ciasto wyłóż na papier do pieczenia dość obficie obsypany mąką. Trzymając za końce papieru uformuj bochenek chleba, ciasto doskonale oblepi się mąką.

Ciabatta sposób podania

Pędzelkiem usuń nadmiar mąki z papieru i chleba. Włóż chleb na papierze do podłużnej foremki. Piekarnik spryskaj wodą, najlepiej spryskiwaczem do kwiatów (alternatywnie wrzuć do piekarnika 10 dużych kostek lodu) i natychmiast włóż ciasto. Piecz ciabattę 15 do 25 minut, aż się przyrumieni. Dobrze zrobiona ciabatta powinna być w środku puszysta, a z zewnątrz chrupiąca. Idealna z oliwą extra vergine albo na kanapki.


Upiecz <<toskański chleb bez soli>> przepis wyjątkowy.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *