Ciasto bananowe to ciasto błyskawiczne. Oto kolejny przepis na proste, smaczne ciasto, tym razem z dodatkiem bananów. Co więcej, banany czuć ledwie delikatnie, nie nachalnie. Myślę, że nawet kuchenni laicy dadzą radę zrobić takie ciasto bananowe, które smakować będzie z pewnością wszystkim. To jedno z tych ciast, które możesz zrobić zaraz po wstaniu w niedzielny poranek, by rozkoszować się nim do nieco później wypitej kawy albo na podwieczorek. Najważniejszym składnikiem tego ciasta są oczywiście banany. Użyj tych bardzo dojrzałych, miękkich. Te jeszcze niedojrzałe (większość w naszych sklepach) po prostu się nie nadają, ponieważ nie mają żadnego smaku, tym bardziej smaku bananów.
Składniki
3 spore, dojrzałe banany;
2 kubki mąki pszennej (około 300 gramów);
3/4 kubka cukru (około 150 gramów);
175 gramów miękkiego masła;
3 jajka wiejskie;
pół łyżeczki mielonego cynamonu;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Przepis na ciasto bananowe
Przygotuj wszystkie składniki, czyli 3 dość spore dojrzałe banany, 2 kubki mąki pszennej (około 300 gramów), 3/4 kubka cukru (około 150 gramów), 175 gramów miękkiego masła, 3 wiejskie jajka, pół łyżeczki mielonego cynamonu, a także łyżeczkę proszku do pieczenia.
Pracujemy nad bananami
Banany obierz ze skórki, przełóż do miski, a następnie bardzo dobrze ugnieć widelcem na jednolitą masę. Dojrzałe banany powinny w tym momencie uwolnić smakowite aromaty, których brak tym niedojrzałym. Do miski malaksera włóż wszystkie składniki ciasta, a także ugniecione banany. Zmiksuj całość na gładką dość gęstą masę, a następnie przelej masę do wysmarowanej tłuszczem „keksówki”.
Pieczemy ciasto bananowe
Piecz ciasto bananowe w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut, w zależności od efektywności Twojego piekarnika. Ostatecznie o dobrym wypieczeniu niech zadecydować tzw. test suchego patyczka. Oznacza to, że ciasto jest upieczone wtedy, gdy po wyjęcia patyczka do szaszłyka z ciasta będzie eon suchy. No i dobra baba powinna pęknąć przez środek.
Ciasto bananowe sposób podania
Babkę lekko przestudź, a następnie oblej swoją ulubioną polewą, np. czekoladową. Smakuje znakomicie jako dodatek do kawy albo herbaty.
Poznaj podobny prosty i łatwy przepis na ciasto jogurtowe.