Ciasto czekoladowe jest lubiane przez większość z nas. Nic dziwnego, bowiem czekolada, czyli jego główny składnik jest jednym z najsmaczniejszych odkryć ludzkości. Czasem nachodzi nas nieodparta chęć na coś słodkiego, na dobre ciasto, ale czasu mamy nie za wiele. Z pomocą wtedy przychodzą przepisy na ciasta, które przygotowuje się szybko. I to nie dlatego, że są gotowcami w proszku. Moje ciasto czekoladowe na szybko jest banalne. Jego głównymi składnikami są masło, jajka i trochę czekolady. W piekarniku spędza jedynie pół godziny. Jest naprawdę łatwo, szybko, a finalnie przepysznie.
Składniki
200 gramów masła;
4 wiejskie jajka;
75 gramów gorzkiej czekolady;
80 gramów mąki pszennej;
100 gramów orzechów laskowych;
150 gramów drobnego cukru;
wanilia lub cukier waniliowy;
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
olejek cytrynowy (opcja);
Ciasto czekoladowe na szybko przepis
Orzechy utłucz na drobniejsze cząsteczki według uznania. Mąkę przesiej do miski i wsyp do niej proszek do pieczenia. Wymieszaj i odstaw miskę. Do cukru wsyp cukier waniliowy. Okrągłą formę o średnicy 22 centymetrów wysmaruj masłem i obsyp mąką.
W małym garnku zagotuj trochę wody i połóż na garnku metalową miskę. Wrzuć do miski pokruszoną czekoladę. Dodaj do czekolady łyżeczkę masła. Delikatnie mieszając doprowadź, aby czekolada rozpuściła się i powstała jednolita, płynna masa. Wtedy zdejmij miskę z garnka i odłóż na bok do przestygnięcia.
Do miski malaksera włóż podzielone na kawałki miękkie masło i wsyp trochę cukru. Zacznij miksować masło z cukrem dosypując po trochu pozostały cukier. Gdy masło z cukrem utworzą białą masę zacznij dodawać do masy po jednym jajku oczywiście nie przestając miksować. W tym momencie możesz wlać do smaku nieco olejku cytrynowego.
Gdy masa jest gotowa przełóż ją do dużej miski i wlej do niej przestudzoną czekoladę. Wymieszaj całość. Wsyp do masy pokruszone orzechy, a na koniec wsypuj po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia mieszając, by powstała jednolita masa.
Ciasto czekoladowe na szybko propozycja podania
Kiedy ciasto jest już gotowe przełóż je do przygotowanej wcześniej formy. Piecz ciasto 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika, a gdy przestygnie posyp obficie cukrem pudrem. Podawaj o każdej porze dnia i nocy. Smakuje wybornie, jest wilgotne i bardzo, bardzo smaczne.
Poznaj także przepis na bezglutenowe ciasto czekoladowe pomarańczowe. Rewelacja, koniecznie wypróbuj. A jeśli masz smak na ciasto mocno czekoladowe to również koniecznie je upiecz.