Ciasto drożdżowe z jagodami

Puszyste ciasto drożdżowe z jagodami vel borówkami.

Ciasto drożdżowe z jagodami to kolejna obowiązkowa pozycja w letnim menu, szczególnie w szczycie sezonu owoców leśnych. Jedzmy borówki (to krakowska nazwa jagód, nie wolno ich pomylić z borówkami amerykańskimi) gdy są, bo ich czas jest zwykle bardzo ograniczony. W tym przepisie jagody „zatopiłem” w tradycyjnym, bardzo klasycznym cieście drożdżowym, takim uniwersalnym. Efekt nie mógł być inny, aniżeli bardzo zadowalający. Ciasto jest po prostu pyszne, zasmakuje szczególnie amatorom właśnie ciasta drożdżowego i oczywiście borówek. Jednych z najsmaczniejszych owoców na całym świecie.

Składniki

500 gramów mąki pszennej;
170 ml ciepłego mleka;
14 gramów suchych drożdży (lub 40 gramów świeżych);
125 gramów masła;
3 jajka;
150 gramów drobnego cukru;
1 litra dojrzałych borówek (jagód);
2 łyżki cukru;
cukier puder;

Przepis na ciasto drożdżowe z jagodami

Na początek do małej miski wlej 170 ml ciepłego mleka i rozpuść w nim 14 gramów suchych drożdży (lub 40 gramów świeżych). Miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

Składniki ciasta (podaję w kolejności wkładania do miski maszyny do pieczenia chleba) to 125 gramów roztopionego, wystudzonego masła, roztrzepane 1 jajko i dwa żółtka, 500 gramów mąki pszennej, a także 150 gramów drobnego cukru. Na wierzch przelej z miseczki gotowy zaczyn. Następnie uruchom program do zagniatania i wyrastania ciasta, u mnie nr 13, który trwa 1,25 godziny. Jeżeli nie masz maszyny do pieczenia chleba ciasto należy zagnieść tradycyjnie i pozostawić na godzinę aby wyrosło.

Porada-> ciasto należy zagniatać ciepłymi dłońmi.

Gdy program w maszynie zakończy się wyjmij ciasto z maszyny, powinno być wspaniale wyrośnięte. Wyjmij ciasto z formy, pozbaw łopatek mieszających, zagnieć kilka razy, a następnie formuj kulę zagniatając ciasto „do spodu”, jak chleb. Tak przygotowane ciasto przełóż do nowej, dużej miski wysmarowanej lekko tłuszczem, z wierzchu również posmaruj je odrobiną oliwy, aby nie przeschło; przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut. Krótko przed końcem wyrastania ciasta umyj borówki i pozostaw je na chwilę do odcieknięcia.

Około 1 litra dojrzałych jagód (wcześniej umytych i odciekniętych) zasyp 2 łyżkami drobnego cukru. Zamieszaj delikatnie i odstaw na bok.

Wyjmij wyrośnięte ciasto z miski, rozpłaszcz je dłońmi i przełóż na blachę wysmarowaną olejem lub masłem (moja blacha ma rozmiar 40×24). Rozciągnij ciasto, aby pokryło całą blachę i zrób w nim wgłębienia palcami, aby weszły w nie jagody. Na cieście rozłóż jagody wraz z ewentualnie sokiem, który z nich wyciekł po zasypaniu ich cukrem.

Ciasto drożdżowe z jagodami

Piecz ciasto drożdżowe z jagodami w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. O upieczeniu ciasta decyduje „test suchego patyczka”. Gdy ciasto jest upieczone wyjmij je z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia. Przestudzone ciasto obsyp obficie cukrem pudrem. Dużo ciasta, dużo owoców i całe mnóstwo smaku. Smaku lata.


Wypróbuj smakowity <<przepis na ciasto z truskawkami drożdżowe>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *