Ciasto jogurtowe szybkie i proste dla każdego

Bardzo łatwe w przygotowaniu ciasto jogurtowe z dodatkiem gęstego jogurtu greckiego i oleju roślinnego.

Ciasto jogurtowe według przepisu poniżej scharakteryzować można krótko: proste, szybkie, łatwe, a przede wszystkim smaczne. Bez fajerwerków, bajecznych ozdób, bez zadęcia. Za to takie, które można szybko upiec popołudniem, by następnego ranka delektować się kawałkiem w pracy przy kawie. W zasadzie do tego ciasta można użyć dowolnego oleju np. słonecznikowego, jednak użycie arachidowego delikatnie wzbogaci jego smak. Również użycie jak najlepszego smakowo gęstego jogurtu zdecydowanie pozytywnie wpłynie na smak całości.

Składniki

2 kubki mąki pszennej;
3/4 kubka cukru;
1 kubek  gęstego jogurtu;
3/4 kubka oleju arachidowego lub słonecznikowego;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
dwa wiejskie jajka;
1-2 cytryny;

Przepis na ciasto jogurtowe

Zacznijmy od przygotowania wszystkich składników. Tym razem w moim przepisie nie posługuję się miarami metrycznymi, a podaję miary „kubkowe” i „łyżeczkowe”. Czy tak jest łatwiej? Nie mam pojęcia, ponieważ ja gotując posługuję się zawsze wagą kuchenną, więc łatwo ważę potrzebne składniki. Jeśli jednak nie dysponujesz wagą kuchenną, podanie proporcji w 'kubkach” ułatwi ci pracę. Zresztą jedynym problemem w takich przypadkach jest przełożenie ilości wszystkich składników na wielkość Twojej keksówki. Myślę, że sama najlepiej się orientujesz, ile składników potrzeba, aby właściwie wypełnić Twoją keksówki. Ja podaję Ci proporcje składników, a to jest chyba najważniejsze.

Przygotowujemy ciasto jogurtowe

Do miski wlej olej, następnie wbij jajka i wyciśnij sok z całej cytryny. Dodaj również łyżkę startej skórki z cytryny. Następnie dodaj kubek gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej takiego typu greckiego i wsyp 3/4 szklanki cukru. Teraz utrzyj dokładnie całość na gładką masę. Spróbuj, czy masa ma zrównoważony smak (kwaskowo słodki). W razie potrzeby dodaj jeszcze soku wyciśniętego z drugiej z cytryny. Na koniec do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i znów wymieszaj bardzo dokładnie.

Pieczemy ciasto jogurtowe

„Keksówkę” nasmaruj olejem i przelej do niej masę z miski.   Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35-40 minut. Podawaj całkowicie schłodzone, posypane cukrem pudrem.


Wypróbuj przepis na ciasto z rabarbarem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *