Ciasto mocno czekoladowe Sokolatopita

Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową

Ciasto mocno czekoladowe czyli grecka Sokolatopita (Σοκολατόπιτα) to moja propozycja dla fanów, a nawet zaryzykuje stwierdzenie, że dla fanatyków czekolady. Uwaga! To ciasto jest potrójnie czekoladowe! Ciasto zawierające sporą ilość dobrego kakao zalewa się syropem zawierającym również sporo kakao oraz kuwerturę czekoladową (lub dobrej jakości gorzką czekoladę). A jakby jeszcze czekolady było mało, to ciasto pokrywa się polewą czekoladową. Po prostu raj dla miłośników czekolady! Myślę, że osób, które kochają czekoladę i pyszne wypieki nie trzeba długo zachęcać do przygotowania tego ciasta. Ale ostrzegam, to ciasto uzależnia!!!

Składniki do przygotowania ciasta mocno czekoladowego

Składniki na syrop czekoladowy

550 ml wody 
300 gramów cukru 
130 gramów kuwertury czekoladowej
30 gramów kakao 

Składniki na ciasto mocno czekoladowe

5 średnich jajek (po ok. 50 gramów) lub 4 duże jajka
120 g cukru 
150 ml roztopionego masła
120 gramów kaszy manny 
60 gramów mąki
60 gramów kakao 
1 łyżka proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej małej pomarańczy

Składniki na polewę czekoladową

130 gramów kuwertury czekoladowej
130 gramów płynnej śmietany 30% 

Porada-> do przygotowania polewy do ciasta mocno czekoladowego potrzebna jest kuwertura. Kuwertura to czekolada bardzo wysokiej jakości, która zawiera znacznie więcej masła kakaowego niż tradycyjna czekolada. Zawartość masła czekoladowego w kuwerturze sięgać powinna 35 %, a łączna zawartość miazgi kakaowej wynosić minimum 54%. Niestety kuwerturę trudno kupić w sklepie, dlatego w razie konieczności możesz zastąpić ją dobrą gorzką czekoladą o dużej zawartości tłuszczu kakaowego.

Ciasto mocno czekoladowe sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta mocno czekoladowego zacznij od przyrządzenia syropu czekoladowego. W tym celu do rondelka wlej wodę, wsyp do niej 300 gramów cukru, dodaj 30 gramów kakao, a następnie wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Umieść teraz rondelek na dużym ogniu i doprowadź do zagotowania się jego zawartości. Uważaj, bo może wykipieć! Od razu gdy syrop czekoladowy się zagotuje zdejmij rondelek z ognia. Kuwerturę pokrój  na kawałki i dodaj do gorącej zawartości rondla. Pozostaw wszystko na około na 20 sekund, a następnie pomieszaj, aby całość dobrze się połączyła. Odłóż syrop na bok do całkowitego ostygnięcia, albowiem do polania ciasta czekoladowego musi on być chłodny.

Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Formę do pieczenia o wymiarach 22 na 22 cm wysmaruj masłem i odstaw na bok. Uwaga: forma do pieczenia ciasta musi być szczelna!

Przygotowanie i pieczenie ciasta

W misce umieść suche składniki ciasta czyli mąkę, kaszę manną, proszek do pieczenia i kakao. Następnie dodaj szczyptę soli, skórkę otartą z małej pomarańczy i wymieszaj wszystkie składniki dokładnie aż do całkowitego ich połączenia.

Do drugiej miski wbij jajka. Powinno być pięć jajek o wadze 50-55 gramów każde (jajka średniej wielkości). Jeżeli jajka są większe wtedy użyj tylko czterech sztuk. Pamiętaj, że na tę ilość ciasta potrzebujesz około 250 gramów jajek.

Do jajek dodaj cukier, a następnie ubijaj całość mikserem na wysokich obrotach do momentu, aż masa będzie puszysta i potroi swoją objętość. Zajmie Ci to około 5 do 7 minut. Teraz, kiedy masa jest już gotowa stopniowo dolewaj do niej roztopione masło i miksuj krótko, aby składniki się  połączyły. 

Odłóż mikser, a następnie dodaj do masy jajecznej suche składniki. Delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką lub łyżką, tak aby masa pozostała jak najbardziej puszysta. Nie mieszaj zbyt długo. Uzyskaną masę wlej do formy do pieczenia i piecz ciasto przez 30 do 35 minut.

Ciasto mocno czekoladowe wzbogacamy polewą

Gdy ciasto będzie upieczone wyjmij je z piekarnika. Od razu ponakłuwaj je gęsto wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków. Dziurek w cieście powinno być dużo i powinny być w miarę równomiernie rozmieszczone. Dzięki tym dziurkom ciasto równomiernie wchłonie syrop. Natychmiast polej gorące ciasto chłodnym syropem czekoladowym i odstaw je na co najmniej 30 minut aby całkowicie ostygło.

Gorące ciasto polewamy chłodnym syropem!

Gdy ciasto jest już wystudzone przygotuj polewę czekoladową. W tym celu posiekaj kuwerturę i przełóż ją do miski. Śmietanę podgrzej w garnuszku, a następnie gorącą śmietaną zalej kuwerturę. Odczekaj około 20 sekund i wymieszaj składniki, aby całkowicie się połączyły i stały się aksamitne. Uzyskaną gładką polewą czekoladową polej ciasto i wygładź jego powierzchnię szpatułką.

Przed rozkrojeniem pozostaw ciasto na kilkadziesiąt minut aby polewa nieco stężała. Wiem, nie będzie łatwo. Ale będzie warto. Ciasto do momentu całkowitego jego pochłonięcia przechowuj na wierzchu przykryte suchą ściereczką.


Wypróbuj również pyszne brownie z malinami, czyli ciasto czekoladowe z owocami leśnymi. Pycha! Ciekawe w smaku jest także ciasto czekoladowe z migdałami. Wypróbuj!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *