Ciasto na tartę podpłomyk i pizzę uniwersalne

Uniwersalne ciasto przyrządzane z mąki pszennej, które zależności od proporcji składników możesz użyć na tartę, pizzę lub podpłomyk.

Uniwersalne ciasto przyrządzane z mąki pszennej, które zależności od proporcji składników możesz użyć na tartę, pizzę lub podpłomyk. To ciasto na tartę podpłomyki i pizzę rozwiązuje większość problemów związanych z przygotowaniem szybkich posiłków tego typu. Na pewno nie jest to ciasto tak wspaniale wyrośnięte, jak na pizzę neapolitańską. Brzegi przygotowanych na moim cieście potraw nie będą super puszyste. A jednak ciasto jest uniwersalne, smaczne i sprawdza się w każdego rodzaju posiłku. Poza tym przygotujesz je błyskawicznie, bo w ciągu 10 minut. Tartę, pizzę lub podpłomyki upieczesz w kolejne 10 minut. To ciasto sprawdza się do potraw słonych, ale i słodkich. Zapraszam.

Składniki

200 gramów mąki pszennej
płaska łyżeczka suszonych drożdży
100 ml oliwy extra vergine
100 ml czystej wódki
letnia woda (ile zabierze)
sól

Przepis na uniwersalne ciasto na tartę i pizzę

Przesiej mąkę na blat i dodaj do niej pół łyżeczki soli. Dokładnie wmieszaj sól w mąkę. Teraz dodaj do mąki drożdże i również przemieszaj całość. Wlej do mąki około 100 ml oliwy extra vergine. Mniej więcej tyle, według własnego uznania, jednak oliwy musi być sporo. Wlej do ciasta około 100 ml czystej wódki. Może to być wódka, włoska grappa, greckie raki, bałkańska rakija. Cokolwiek wybierzesz w tym stylu będzie dobrze. Na koniec wlej do ciasta około 50 ml letniej wody i zacznij łączyć wszystkie składniki. Dolewaj tyle wody, aby uzyskać właściwą dla Ciebie konsystencję ciasta. Właściwa konsystencja ciasta jest wtedy, gdy nie lepi się ono do rąk i blatu, a jednocześnie wciąż jest miękkie i łatwo daje się zagniatać.

Porada-> po dolaniu wody do ciasta podsyp blat stołu niewielką ilością mąki i zacznij zagniatać ciasto. Jeżeli ciasto wciąż się lepi do rąk i blatu podsyp je jeszcze odrobiną mąki.

Zagniataj Twoje uniwersalne ciasto 5-8 minut, aż będzie jednolite, gładkie i elastyczne. Włóż ciasto do miski, przykryj suchą ściereczką i pozostaw na 20 minut. Podczas gdy ciasto odpoczywa rozgrzej piekarnik do 250 stopni Celsjusza i przygotuj składniki, jakie nałożysz na swoje ciasto.

Gdy wszystko jest gotowe wyłóż Twoje uniwersalne ciasto na wysmarowaną oliwą blachę (tutaj średnica 30 cm). Podążając od środka rozgniataj delikatnie ciasto na zewnątrz formy dbając, aby ciasto miało jednakową grubość na całej powierzchni. W przeciwnym razie nie upiecze się równomiernie. Szczególnie zadbaj o to, aby ciasto na brzegach nie było zbyt ubite i grube. To właśnie w tym miejscu najczęściej ciasto bywa niedopieczone.

Na tak przygotowane uniwersalne ciasto nałożyć możesz wszystko, o czym tylko zamarzysz. Może to być np. farsz z sera i szpinaku. W takim wypadku upieczesz fantastyczną tartę.

Uniwersalne ciasto na tartę i pizzę sposób pieczenia

A może przygotujesz podpłomyk z chrupiącym ciastem? Nie ma problemu. Po prostu nałóż na ciasto dowolne składniki i upiecz fantastyczny podpłomyk (zobacz przepis na podpłomyk idealny).

Wolisz pizzę? Nałóż zatem na Twoje uniwersalne ciasto sos pomidorowy (przepis na sos do pizzy) oraz dowolne składniki i upiecz najlepszą na świecie domową pizzę (przepis na pizza z salami).

Każdy z placków piecz w piekarniku (góra-dół) rozgrzanym do temperatury 250 stopni Celsjusza przez 8 do 10 minut maksymalnie.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *