Ciasto pijak czyli pijane ciasto

Ciasto pijak, czyli ciasto składające się z chrupiącego spodu, masy budyniowej, nasączonych w wódce biszkoptów oraz polewy czekoladowej.

Ciasto pijak (często zwane również pijanym ciastem) to bardzo popularne ciasto w Polsce. Jest to ciasto warstwowe, przy czym każda z warstw ma inną strukturę. Spód jest lekko chrupiący, na nim znajduje się masa, następnie na niej układa się namoczone biszkopty, a całość wieńczy polewa czekoladowa. Być może nie brzmi to szczególnie atrakcyjnie, ale diabeł tkwi w szczegółach. I jest naprawdę dobrze i smacznie. I choć przy tym cieście trzeba się trochę natrudzić to zdecydowanie warte jest zachodu.

Składniki

7 jajek;
150 gramów cukru + 4 łyżki;
200 gramów maku;
200 gramów wiórek kokosowych;
proszek do pieczenia;
2 budynie śmietankowe po 60 gramów każdy;
750 ml mleka;
300 gramów masła;
2 paczki podłużnych biszkoptów;
200 ml czystej wódki;
3-4 łyżki kakao;

Przepis na ciasto pijak

Zacznijmy od upieczenia makowo kokosowego spodu ciasta.

Aby go przygotować oddziel białka jajek od żółtek. Białka włóż do miski malaksera, żółtka przełóż na talerzyk. Do dużej miski wsyp mak, wiórki kokosowe, a także 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Wymieszaj. Białka z 6 jajek ubijaj malakserem na sztywną pianę dodając stopniowo 150 gramów cukru. Nie przerywając miksowania dodaj po sztuce 3 żółtka jajek. Powstałą masę dodaj do „suchych” składników w misce. Wymieszaj wszystko dokładnie, a następnie przelej do natłuszczonej formy (u mnie 40×20) wyłożonej papierem do pieczenia. Masę wyrównaj szpatułką. Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 20 minut, aż masa się lekko zarumieni. Po upieczeniu ciasto wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Przygotuj budyń,  z 750 ml mleka odlej 1/3 szklanki, a resztę zagotuj. W mleku odlanym do szklanki rozpuść 2 opakowania budyniu. Wlej budyń do gotującego się mleka i dobrze wymieszaj. Budyń przełóż do miski, a następnie przykryj dokładnie folią spożywczą i pozostaw do przestygnięcia.

Porada-> folia spożywcza musi dotykać powierzchni budyniu

Do miski malaksera włóż 150 gramów miękkiego masła i dodaj 2 żółtka jajek. Zmiksuj na gładką masę. Do otrzymanej masy dodawaj stopniowo budyń i miksuj każdorazowo krótko, na wysokich obrotach aby uzyskać jednolitą masę. Jeśli masa wygląda na zważoną nie przejmuj się, miksuj dalej, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę budyniową wylej na uprzednio upieczone, przestudzone ciasto. Wyrównaj.

Wylej wódkę na talerzyk, maczaj w niej biszkopty, a następnie układaj je ciasno na masie budyniowej. Skoro ciasto pijak, to nazwa zobowiązuje.

Ciasto pijak zajadaj ze smakiem

Rozpuść 150 gramów masła i przestudź je. Do miski malaksera wsyp kakao, 4 łyżki cukru, a także 1 jajko. Miksuj i stopniowo dolewaj roztopione masło nie przerywając miksowania. Uzyskaną polewę czekoladową wylej na ciasto. Na koniec posyp ciasto wiórkami kokosowymi i wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny. Nadaje się na każdą okazję.


Poznaj smaczny przepis na ciasto migdałowe z gruszkami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *