Ciasto śliwkowe z czekoladą mleczną

Ciasto śliwkowe z pyszną czekoladą mleczną w środku.

Ciasto śliwkowe zawiera chyba wszystko, co potrzebne człowiekowi do szczęścia. No bo jest słodko, owocowo i przede wszystkim czekoladowo. Samo ciasto przygotowuje się szybko, a jego istotnym składnikiem są śliwki. Winny to być nasze polskie, bardzo dojrzałe węgierki, które gwarantują, że ciasto będzie smakować rewelacyjnie. Podane ilości poszczególnych składników „odpowiadają” tortownicy o średnicy 24-26 centymetry. Moja tortownica miała 20 centymetrów, więc jak dla mnie śliwek było za mało, a ciasto wyszło nieco za wysokie. Najważniejsze, że są to tylko detale, o rozwiązaniu których niech zadecyduje każdy z Was.

Składniki

500 gramów dojrzałych śliwek węgierek;
300 gramów mąki pszennej;
3 wiejskie jajka;
100 gramów czekolady mlecznej;
140 gramów cukru pudru;
140 gramów masła;
60 gramów drobnego cukru;
200 ml mleka;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
wanilia, cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy;
sok z cytryny lub ekstrakt cytrynowy;
pół łyżeczki mielonego cynamonu;

Przepis na ciasto śliwkowe

Tortownicę wysmaruj masłem i obsyp mąką, a następnie usuń jej nadmiar. Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, a następnie zetrzyj do niej na grubych oczkach tarki czekoladę.

Do miski malaksera przełóż posiekane, miękkie masło. Dodaj wanilię oraz cynamon. Dodaj również do smaku (według uznania) sok z cytryny lub jej ekstrakt. Zacznij ucierać masło dodając po łyżce cukru pudru. Oddziel żółtka jajek od białek. Gdy wsypiesz już cały cukier puder do masła dodawaj następnie po jednym żółtku do masy nie przestając ucierać. Aromatyczna od cytryny, cynamonu i wanilii masa maślana z żółtkami jest gotowa. Przełóż ją do dużej miski. Do masy maślanej dodaj 2-3 łyżki mąki z proszkiem do pieczenia i czekoladą, a następnie dokładnie wymieszaj całość. Teraz do masy wlej nieco mleka i również dokładnie masę wymieszaj. Tak czyń naprzemiennie, aż do spożytkowana całej mąki i mleka.

Białka z jajek przełóż do miski malaksera i zacznij ubijać na sztywną pianę dodając po jednej łyżce drobnego cukru. Na koniec delikatnie wmieszaj do masy ubitą na sztywno pianę. Przelej ciasto śliwkowe do tortownicy potrząsając nią na koniec, aby ciasto równomiernie się rozłożyło. Na wierzchu rozłóż sporo połówek wypestkowanych śliwek. Ważne, aby śliwki ułożyć środkiem do góry, tak by sok ze śliwek nie zrobił zakalca.

Piecz ciasto śliwkowe z czekoladą w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, a gdy przestygnie posyp je obficie cukrem pudrem.

Ciasto śliwkowe propozycja podania

Czas pieczenia ostatecznie zależy od Twojego piekarnika, wysokości ciasta i wielu innych czynników. Kontroluj zatem stopień wypieczenia Twojego ciasta już po 35 minucie.

Jest puszyste i delikatne. Jest „wilgotne” i nie zapycha. Jeżeli nie trafi na łasuchów to spokojnie wytrzyma nawet 3 dni. Tylko po co to trzymać takie dobroci tyle czasu.


Sprawdź <<przepis na kruszonkę ze śliwkami>> podaną z lodami pistacjowymi. Absolutna rewelacja.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *