Ciasto z gruszkami to moja kolejna wersja ciasta jogurtowego, które bardzo, ale to bardzo lubię. Ten rodzaj ciasta przygotowuje się łatwo i szybko. Jeśli nie masz przysłowiowych dwóch lewych rąk do pieczenia trudno je zepsuć. Pamiętać jedynie należy, że w zależności od zastosowanych dodatków czas pieczenia ciasta jogurtowego może się dość wyraźnie różnić. Istotnym jest również, jaki rodzaj tłuszczu w swoim cieście użyjesz. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ciasto polać należy miodem, który robi naprawdę dużą różnicę, ponieważ w samym cieście cukru nie ma zbyt wiele.
Składniki
360 gramów mąki pszennej;
250 gramów masła;
250 gramów gęstego jogurtu naturalnego;
3-4 duże gruszki;
4 jajka;
160 gramów cukru;
2 łyżeczki proszku do pieczenia;
mielony cynamon;
1-2 laski wanilii, cukier waniliowy lub pasta waniliowa;
1 duża cytryna;
mieszanka orzechów lub bakalie (według uznania);
miód;
Przepis na ciasto z gruszkami
Gruszki obierz ze skóry, usuń z nich gniazda nasienne, a następnie pokrój w nieduże kawałki lub kostkę, według uznania. Do pokrojonych gruszek wsyp 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu, a także 3-4 łyżeczki cukru. Zamieszaj wszystko i odstaw na bok. Bakalie umieść w misce malaksera i zmiksuj pulsacyjnie na małe kawałki. Wyłóż na talerz i odłóż na bok.
Do dużej miski przesiej mąkę i wsyp proszek do pieczenia. Zamieszaj. Do miski malaksera włóż miękkie masło, a także skórkę otartą z cytryny. Możesz również dodać kilka kropli olejku cytrynowego dla wzmocnienia smaku cytryny. Wsyp cukier oraz wanilię (pasta, laski lub cukier waniliowy). Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę, a następnie nie wyłączając malaksera dodawaj po jednym jajku. Miksuj chwilę, aż uzyskasz jednolitą, dosyć gęstą masę. Do miski z mąki i proszkiem do pieczenia przełóż uzyskaną masę oraz jogurt.
Wymieszaj dokładnie wszystko, powstała masa będzie dosyć gęsta. Taka ma być. Przełóż ją do formy (25 x 25 cm) wysmarowanej tłuszczem. Rozłóż masę na blasze i wyrównaj. Na wierzchu rozłóż kawałki gruszek, a na koniec posyp bakaliami.
Ciasto z gruszkami sposób pieczenia
Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wyjmij upieczone ciasto z piekarnika, nieco przestudź, wyjmij z formy, a na koniec polej dowolną ilością miodu. Jest lekkie i delikatne, o cytrynowym posmaku, a dzięki gruszkom z cynamonem i miodem zyskuje dodatkowej nuty owocowej świeżości.
Wypróbuj również smakowity <<przepis na ciasto jogurtowe z mandarynkami>>.