Ciasto z morelami rosterem morelowym wzbogacone

Proste ciasto z dojrzałymi morelami i konfiturą z moreli czyli z rosterem morelowym.

Ciasto z morelami to jedno z najlepszych ciast, jakie można zaserwować w lipcu. Co roku właśnie wtedy wybieram się do Doliny Wachau położonej 70 kilometrów na zachód od Wiednia. To właśnie tam o tej porze roku odbywają się zbiory jednych z najsmaczniejszych w Europie odmian moreli. Jeśli możesz odwiedź to miejsce w lipcu, bo po prostu warto. Jeśli zaś chodzi o same morele warto wiedzieć, że sporo odmian moreli jest zbyt mączystych, aby przygotować z nich ciasto. Najlepsze są te kwaskowe i słodkawe, przy jedzeniu których nie ma się odczucia „zamulania”. Wiem, że brzmi to dość osobliwie, ale jeśli spróbujesz moreli z różnych źródeł zrozumiesz o co mi chodzi.

Składniki

1 kilogram dojrzałych moreli;
250 gramów miękkiego masła;
90 gramów cukru pudru;
ekstrakt waniliowy;
7 żółtej jajek;
5 białek jajek;
150 gramów cukru trzcinowego;
300 gramów mąki pszennej;
roster morelowy;
szczypta soli;

Przepis na ciasto z morelami

Zacznij przygotowanie ciasta od przekrojenia na połowę i wypestkowania moreli. Oddziel również żółtka od białek jajek. Formę do pieczenia wysmaruj dobrze masłem, a następnie obsyp mąką.

Do miski malaksera włóż miękkie masło, a następnie  dodaj cukier puder, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Miksuj całość na średnich obrotach 5 do 8 minut, aż masa stanie się gładka i jasna. Następne nie przestając miksować dodawaj po jednym żółtku, aby powstała jednolita masa. Gotową masę odłóż na bok.

Do miski malaksera wlej białka jajek, a następnie miksuj białka na sztywną pianę wsypując regularnie po łyżce cukru. Gotową pianę wymieszaj delikatnie z przygotowaną wcześniej masą z masła i żółtek. Na koniec wsypuj do uzyskanej masy po 2 łyżki mąki i delikatnie mieszaj, aż uzyskasz jednolite, gładkie ciasto.

Porada-> najlepszą formą do tego ciasta będzie blacha o wymiarach 28×26 centymetrów.

Najlepszą formą dla ciasta będzie ciacha o wymiarach 28×26 centymetrów. Ciasto w takiej formie nie będzie wtedy ] za wysokie. Zmieści się w nim również więcej owoców, aniżeli w zastosowanej przeze mnie tortownicy o średnicy około 23 centymetrów.

Wlej ciasto do formy i rozprowadź je równomiernie, a następnie układaj tak dużo moreli, ile tylko się zmieści. Morele układaj wnętrzem do góry, aby sok z nich nie spowodował zakalca. Piecz ciasto z morelami 40 do 50 minut (w zależności od grubości ciasta) na środkowej półce w temperaturze 175 stopni. O jego upieczeniu zawsze decyduje test suchego patyczka. Zaraz po upieczeniu wyjmij ciasto i pozostaw do przestygnięcia.

Teraz wyłóż z lodówki roster morelowy lub marmoladę morelową, aby się ogrzały. Następnie przestudzone ciasto z morelami posmaruj z wierzchu rosterem lub marmoladą. Podawaj posypane cukrem pudrem z lodami, bitą śmietaną lub po prostu z rosterem morelowym (poznaj przepis na roster morelowy).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *