Ciasto z rabarbarem na gęstym greckim jogurcie

Smaczne ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego pieczone z rabarbarem.

Ciasto z rabarbarem to delikatne ciasto, które tak naprawdę można przyrządzić z różnymi owocami według własnego uznania i preferencji. Wybrałem rabarbar, bo akurat jest obecnie ogólnodostępny, ale myślę, że np. z truskawkami również to ciasto będzie pyszne. Jak każde ciasto u mnie i te przyrządza się błyskawicznie. Jest idealne na ciepłe dni, czyli lekkie i mało słodkie, za to przyjemnie orzeźwiające. Z podanych składników wyszło ciasto na blachę o wymiarach 26~24 cm, ale spokojnie można je włożyć do większej tak, aby ciasto było nieco niższe (na jeden kęs).

Składniki

kilkanaście dojrzałych łodyg rabarbaru;
3 łyżki cukru;
360 gramów mąki pszennej;
250 gramów gęstego jogurtu naturalnego;
4 jajka;
około 12 gramów proszku do pieczenia;
250 gramów masła;
180 gramów cukru pudru;
cukier waniliowy lub wanilia;
1 cytryna;
płatki migdałów;

Przepis na ciasto z rabarbarem

Kilkanaście dojrzałych łodyg rabarbaru umyj i obierz. Rabarbar pokrój na kawałki (u mnie na około 4 cm paski, ale możesz zrobić mniejsze), następnie włóż do miski i zasyp 3 łyżkami cukru. Wymieszaj i pozostaw na około 45 minut, aby rabarbar zmiękł i stał się słodkawy.

Przygotowujemy masę na ciasto

Podczas gdy rabarbar czeka na swoją kolej przygotuj ciasto. Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do niej proszek do pieczenia. Do miski malaksera włóż miękkie masło, startą skórkę z cytryny, cukier puder, a także cukier waniliowy. Ucieraj całość kilka minut, aż masa zrobi się biała. Nie wyłączając malaksera dodawaj po jednym jajku i zmiksuj całość na jednolitą masę. Zmiksowaną masę przełóż do miski z mąką i proszkiem do pieczenia, dodaj również jogurt. Wymieszaj wszystko.

Pieczemy ciasto z rabarbarem

Blachę wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia, a następnie rozłóż na niej ciasto. Rabarbar dobrze odsącz z nadmiaru soku, rozłóż go według uznania na cieście. Całość posyp płatkami migdałów. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 30-40 minut (czy ciasto jest upieczone sprawdzaj wykałaczką). Gdy lekko przestygnie posyp je cukrem pudrem.

Podawaj ostudzone. Jest lekkie, puszyste, miękkie i naprawdę smaczne.


Przygotuj pyszne ciasto z agrestem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *