Ciasto z truskawkami to obowiązkowa pozycja w letnim menu, szczególnie w sezonie truskawkowym. Jedzmy truskawki, gdy są, bo ich czas jest zwykle bardzo ograniczony. W tym przepisie truskawki „zatopiłem” w tradycyjnym, bardzo klasycznym cieście drożdżowym, takim uniwersalnym. Efekt nie mógł być inny, aniżeli bardzo zadowalający. Ciasto jest po prostu pyszne, zasmakuje szczególnie amatorom właśnie ciasta drożdżowego i oczywiście truskawek. Jednych z najsmaczniejszych owoców na całym świecie.
Składniki
500 gramów mąki pszennej;
1 kilogram dojrzałych truskawek;
170 ml mleka;
14 gramów suchych drożdży;
125 gramów masła;
3 jajka;
150 gramów drobnego cukru;
oliwa;
Przepis na drożdżowe ciasto z truskawkami
Do miseczki wlej 170 ml ciepłego mleka i rozpuść w nim 14 gramów suchych drożdży. Miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut. Składniki ciasta (podaję w kolejności wkładania do miski maszyny do pieczenia chleba): 125 gramów roztopionego, wystudzonego masła, roztrzepane 1 jajko i dwa żółtka, 500 gramów mąki pszennej, 150 gramów drobnego cukru. Na wierzch przelej z miseczki gotowy zaczyn.
Uruchom program do zagniatania i wyrastania ciasta, u mnie nr 13, który trwa 1,25 godziny. Jeżeli nie masz maszyny do pieczenia chleba ciasto należy zagnieść tradycyjnie i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Podczas gdy ciasto się wyrabia przygotuj około 1 kilograma dojrzałych truskawek, oczyść je z szypułek, umyj pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia.
Gdy program w maszynie zakończy się wyjmij ciasto z maszyny, powinno być wspaniale wyrośnięte. Wyjmij ciasto z formy, pozbaw łopatek mieszających, zagnieć kilka razy i formuj kulę zagniatając ciasto „do spodu”, jak chleb. Tak przygotowane ciasto przełóż do nowej, dużej miski wysmarowanej lekko tłuszczem, z wierzchu również posmaruj je odrobiną oliwy, aby nie przeschło. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut. Po tym czasie ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość.
Ciasto z truskawkami drożdżowe sposób pieczenia
Wyjmij ciasto z miski, rozpłaszcz je dłońmi i przełóż na blachę wysmarowaną tłuszczem. W ciasto wciśnij tyle truskawek, ile tylko się da (jeśli truskawki są zbyt wilgotne osusz je ręcznikami papierowymi). Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut. Decydującym o upieczeniu ciasta jest „test suchego patyczka”. Gdy ciasto z truskawkami jest upieczone wyjmij je z piekarnika i pozostaw do przestygnięcia.
Obsyp obficie cukrem pudrem po przestygnięciu. Dużo ciasta, dużo truskawek i całe mnóstwo smaku. Smaku początku lata.
Zrób pyszny dżem truskawkowy według domowego przepisu.