Ciecierzyca z chorizo i porem

ciecierzyca z chorizo i porem w pomidorach

Ciecierzyca gotowana wymieszana z przesmażonym chorizo i porem z dodatkiem pomidorów to świetna przystawka. Albo może i obiad? Bez znaczenia. Szczerze powiem, że ja często przygotowuję taką ciecierzycę w większych ilościach i trzymam na wierzchu przez cały dzień. Każdy, kogo dopada głód podchodzi i nabiera sobie porcję i zajada ze smakiem. Ciecierzyca jest sycąca, za dużo nie da się jej zjeść na raz, więc zajadamy się nią czasem i przez dwa dni. Ot zamiast kawałka sera, paluszków, czipsów itd. każdy z nas podjada ciecierzycę z chorizo i porem. Może i Ty spróbujesz w ten sposób?

Składniki

250 gramów ciecierzycy
150 gramów chorizo
pomidor (duży)
cebula
por
2 ząbki czosnku
rozmaryn (gałązka)
suszone płatki chili
koncentrat pomidorowy
sól

Przepis na ciecierzycę z chorizo

Namocz ciecierzycę przez noc w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Na drugi dzień przepłucz ciecierzycę i gotuj ją w nowej wodzie do miękkości (zachowaj z gotowania ciecierzycy szklankę wody!). Następnie odcedź warzywo i pozostaw do przestygnięcia.

Chorizo pokrój w plasterki lub w półplasterki, a następnie wysmaż powoli na patelni. Chrupiącą kiełbasę wyłóż z patelni na talerzyk i odstaw na bok. Na tłuszczu wytopionym z chorizo smaż krótko posiekanego pora mieszając od czasu do czasu. Następnie wlej do niego pół szklanki wody z gotowania ciecierzycy i duś kilka minut, aż zmięknie. Do pora dodaj zmiażdżony czosnek, posiekaną drobno niedużą cebulę, a także gałązkę rozmarynu. Smaż całość dalej około 2 minut często mieszając.

Pomidora zetrzyj na tarce, a następnie wrzuć go na patelnię. Dodaj również łyżeczkę koncentratu pomidorowego, a następnie duś całość 3 minuty, aż masa nieco zgęstnieje.

Ciecierzyca z chorizo sposób podania

Wrzuć na patelnię ugotowaną wcześniej ciecierzycę i wlej pozostałą wodę z jej gotowania. Wymieszaj dokładnie całość, dopraw do smaku solą i suszonymi płatkami chilli, a następnie duś kilka minut do uzyskania pożądanej konsystencji dania. Podawaj posypane natką pietruszki i kruszoną fetą.


Wypróbuj również przepis na ciecierzycę po indyjsku. Super łatwy i pyszny przepis. A jeśli masz smak na coś innego to spróbuj przepis na pieczarki pieczone z łososiem i serem. Prosto i łatwo, za to pysznie!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *