Cielęcina duszona w jarzynach z ryżem podana

Cielęcina krojona w kawałki i duszona w jarzynach z cebulą, brokułem, marchewką i chilli podawana z dodatkiem ryżu i koperku.

Cielęcina duszona w jarzynach, a w tym konkretnym przypadku z brokułem i marchewką jest daniem bardzo delikatnym i bardzo smacznym. W przepisie użyłem stosunkowo niewielką ilość mięsa ponieważ wcale nie potrzeba wielkich ilości drogiej cielęciny, aby dobrze zjeść. Czasy, kiedy objadaliśmy się mięsem już chyba bezpowrotnie minęły. Teraz lepiej zjeść go mniej, za to takiego lepszej jakości. I takie właśnie jest proponowane danie. Pyszne, delikatne, proste, bogate w warzywa, z symboliczną ilością świetnej cielęciny. Samo zdrowie.

Składniki

180 gramów cielęciny;
1 nieduża czerwona cebula;
mała marchewka;
malutki kawałek selera;
kilka różyczek brokuła;
garść ryżu basmati;
suszone zioła prowansalskie;
liść laurowy, ziele angielskie;
świeży koperek;
dymka;
ząbek czosnku;
papryczka chilli;
masło klarowane;
50 ml słodkiej śmietanki;
mąka pszenna;
sól, pieprz;

Cielęcina duszona w jarzynach przepis

Mięso pokrój w niedużą kostkę. Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kosteczkę. Obierz i posiekaj czosnek.

Smaż mięso na patelni na maśle klarowanym na mocnym ogniu. Gdy mięso zacznie się rumienić dorzuć cebulę i zeszklij ją (nie przypal!). Zmniejsz gaz pod patelnią, a następnie wrzuć czosnek. Smaż 1 minutę często mieszając.

Gdy mięso i cebula są już przesmażone wlej 150 ml gorącej wody, zamieszaj i przelej całość do rondelka. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj około 20 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso będzie dość miękkie.

Porada-> starsza cielęcina gotować się będzie dłużej.

Podczas gdy mięso się gotuje zetrzyj na grubych oczkach tarki marchew i selera. Posiekaj nieco dymki i świeżego koperku. Przygotuj różyczki brokuła (mogą być mrożone). Posiekaj grubo papryczkę chilli. Nie przesadź z jej ilością i ostrością. Danie ma być łagodne i przyjemne w smaku. Chilli ma jedynie nieco je podkręcić, a nie zabić smak delikatnej cielęciny.

Gdy cielęcina duszona jest już miękka wrzuć do garnka startą marchew, seler oraz posiekane koperek i dymkę. Dodaj sól, pieprz i suszone zioła prowansalskie. W razie potrzeby dolej nieco gorącej wody (danie ma być potrawką, a nie zupą) i gotuj wszystko 5 minut. Wlej słodką śmietankę i wrzuć garść ryżu. Gotuj całość 5-8 minut bez przykrycia, aż wszystkie składniki będą miękkie, a śmietanka zgęstnieje i utworzy boski sos.

Gdy całość jest gotowa spróbuj i ewentualnie dopraw dodatkowo do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Możesz na koniec dorzucić jeszcze nieco posiekanego świeżego koperku.

Cielęcina duszona w jarzynach propozycja podania

Podawaj z kromką dobrego, wiejskiego pieczywa, aby mocnią wytrzeć wspaniały sos z talerza. Alternatywnie do potrawki zamiast ryżu możesz dodać ziemniaka. Możesz również nie dodawać żadnego z nich podając wtedy danie z puree ziemniaczanym. Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam takie dania.


Wypróbuj również genialny przepis na paprykarz cielęcy i łatwy przepis na cielęcina duszona z papryką.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *