Cielęcina duszona z papryką i pieczarkami

Cielęcina krojona i duszona w formie gulaszu razem z warzywami i z dodatkiem wielu przypraw.

Cielęcina krojona i duszona w formie gulaszu razem z warzywami i z dodatkiem wielu przypraw. Ta cielęcina z warzywami to bardzo delikatne i znakomite smakowo połączenie. Kruchość tego delikatnego mięsa idealnie współgra tutaj z warzywami przygotowanym na półtwardo, dzięki czemu całe danie nie jest rozciapaną masą. Cielęcina duszona z warzywami może być konsumowana samodzielnie, ale równie doskonale smakuje podana z dowolną kaszą ze wskazaniem jednak na kaszę jęczmienną (zwykłą lub pęczak).

Składniki

400 gramów cielęciny (wybierz taki kawałek cielaka, jaki lubisz);
żółta papryka;
czerwona papryka;
mała zielona papryka;
250 gramów brązowych pieczarek;
2 ząbki czosnku;
mielone ziele angielskie;
mielona, słodka papryka;
suszony tymianek;
mąka pszenna;
gęsta, kwaśna śmietana;
natka pietruszki;
sól, pieprz;

Cielęcina duszona z warzywami przepis

Mięso pokrój w niedużą kostkę, posól, popieprz i dość obficie posyp mielonym zielem angielskim. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż mięso na mocnym ogniu przez kilka minut. Gdy mięso się zarumieni przełóż je do garnka i zalej gorącą wodą tak, aby przykryła je z naddatkiem. Odkrój i pokrój dość grubo nóżki pieczarek, a ich kapelusze pokrój w kostkę najlepiej wielkości kawałków mięsa. Następnie włóż do garnka pokrojone nóżki pieczarek. Dodaj także łyżeczkę soli, łyżeczkę swojej ulubionej przyprawy i duś mięso na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

Podczas gdy mięso się dusi przygotuj warzywa. Papryki pozbaw nasion i białych błonek, umyj i dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie pokrój w kostkę wielkości mięsa lub nawet nieco większą. Pokrojoną paprykę umieść w dużej misce i dodaj do niej pokrojone kapelusze pieczarek oraz całe ząbki czosnku. Całość skrop 2 łyżkami oliwy i dobrze, ale delikatnie wymieszaj.

Porada-> oliwy dodaj niewiele, jedynie tyle, aby oblepiła warzywa.

Rozgrzej dużą patelnię i przełóż na nie paprykę z pieczarkami, całość lekko posól, aby pieczarki natychmiast puściły wodą. Smaż warzywa na dużym ogniu co chwilę potrząsając patelnią, aby warzywa przyrumieniły się równomiernie. Gdy warzywa są półtwarde (warzywa powinny się smażyć bardzo krótko) posyp je odrobiną suszonego tymianku. Zamieszaj potrząsając patelnią, aby przyprawa dokładnie oblepiła warzywa.

Mięso powinno już być miękkie, dopraw je łyżeczką mielonej, słodkiej papryki, a następnie do garnka z mięsem dodaj przesmażone na półtwardo warzywa. Duś potrawkę na średnim ogniu 5 minut doprawiając ją dodatkowo solą, pieprzem i przyprawą użytą na początku przygotowywania dania. Wszystko dla podkreślenia smaku dania.

Cielęcina duszona z warzywami sposób podania

W kubku rozmieszaj dokładnie w odrobinie zimnej wody łyżkę mąki. Dodaj do niej 1-2 duże łyżki kwaśnej śmietany, zahartuj sosem z potrawki i wlej śmietanę do garnka. Wymieszaj wszystko dokładnie i doprowadź do wrzenia. Gdy cielęcina duszona z warzywami jest gotowa wyłącz gaz pod garnkiem, a na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki.

Danie doskonale smakuje solo, podane jako potrawka. Najlepiej podawać ją jednak z kaszą jęczmienną, ponieważ takie zestawienie jest po prostu rewelacyjne.


Poznaj przepis na gulasz cielęcy z kurkami z aromatycznych świeżych grzybów leśnych.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *