Cielęcina w sosie chrzanowym z warzywami podana

Cielęcina najpierw gotowana w przyprawach, a następnie krojona w plastry i podana w sosie chrzanowym.

Cielęcina w sosie chrzanowym to banalne w przygotowaniu danie. Delikatność cielęciny, jej kruchość i chudość jest powszechnie znana. Często to mięso do pieczenia owija się boczkiem, aby nabrało lepszego smaku. Na przekór temu wszystkiemu do mojego dania użyłem tłustego kawałka cielęciny. Mój 800 gramowy kawałek mostka cielęcego wymagał jednak pozbawienia go nadmiaru tłuszczu i części błon. W zamian otrzymałem danie naprawdę świetne w smaku, ponieważ taki kawałek cielęciny był bardzo soczysty i rozpływał się w ustach po jego przygotowaniu. Wywar z gotowania cielęciny posłużył mi na dzień następny do przygotowania zupy.

Składniki

800 gramów mostka cielęcego;
2 marchewki;
2 pietruszki;
mały seler;
1 średnia cebula;
3 duże liście laurowe;
10 kulek ziela angielskiego;
natka pietruszki lub lubczyk;
kilka łyżek chrzanu;
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
1 płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej;
sól, pieprz;
pieprz ziarnisty;

Cielęcina w sosie chrzanowym przepis

Warzywa obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotuj przyprawy. Pamiętaj, że im intensywniejszy w smaku będzie wywar, tym mięso nabierze lepszego smaku. Oczywiście to kwestia własnego smaku, czy dodać 3 kulki ziela angielskiego, czy 10 sztuk. Co kto lubi. Podobnie z pieprzem, ale i liściem laurowym.

Mięso pozbaw zbędnych fragmentów tłuszczu i błonek, a następnie umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Przełóż mięso do garnka i zalej 2 litrami zimnej wody. Gdy woda się zagotuje usuń powstałe szumowiny i wrzuć do garnka warzywa oraz przyprawy. Obierz cebulę, opal ją nad ogniem i również dodaj do garnka.

Do takich mięsnych wywarów dodaję zawsze również natkę pietruszki i ewentualnie lubczyk. Tak zrobiłem również i w tym przypadku. Przykryj garnek pokrywką i gotuj mięso na bardzo wolnym ogniu około 1,5 godziny (aż do miękkości).

Cielęcina w sosie chrzanowym sposób podania

Do małego garnka odlej 2-3 chochelki wywaru. Możesz to zrobić przez sitko, aby pozbyć się niepotrzebnych „zanieczyszczeń” znajdujących się w wywarze. Do odlanego wywaru dodaj kilka łyżek dobrego chrzanu oraz nieco soli i świeżo zmielonego pieprzu. Całość zapraw kwaśną śmietaną. Gotuj sos 2 minuty, a na koniec zagęść go 1 płaską łyżeczką skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w minimalnej ilości zimnej wody.

Znakomicie smakuje z ziemniakami gotowanymi i warzywami z wody. U mnie tym razem bez ziemniaków, za to z młodą kapustą na gęsto.


Wypróbuj fenomenalny przepis na eskalopki cielęce. Subtelny smak mięsa podanego w niezwykłym sosie kalafiorowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *