Cielęcina zapiekana z makaronem

Cielęcina zapiekana, czyli kawałki cielęciny wstępnie obgotowane, a następnie gotowane razem z makaronem i pomidorami w bulionie.

Cielęcina zapiekana to danie tak zwykłe, że aż niezwykłe. A na takie zapewne nie wygląda. Prostota, a zarazem niesamowity smak prosto ze słonecznej Krety to jego cechy charakterystyczne. Przepis na tę zapiekankę zaczerpnąłem z maleńkiej książki zakupionej właśnie na Krecie. Książka wydana niewielkim nakładem poraża szczerością i przepisami, które dwaj bracia, wydawcy, zebrali od Kreteńczyków mieszkających w górach tej pięknej wyspy. Cielęcina zapiekana z makaronem może i nie wygląda dobrze, ale jej smak przywołuje najpiękniejsze wspomnienia z Krety. A jeśli na Krecie jeszcze nie byłaś/eś to być może właśnie to danie zachęci Cię do jej odwiedzenia. W oryginale zamiast cielęciny używa się baraniny lub jagnięciny.

Składniki

600 gramów cielęciny lub jagnięciny;
puszka pomidorów lub 4 duże pomidory (w lecie);
300 gramów makaronu orzo (w kształcie ryżu);
oliwa extra vergine;
ser do starcia typu parmezan (najlepiej kreteńska grawiera);
suszone oregano;
sól;

Cielęcina zapiekana z makaronem przepis

Mięso umyj i pokrój w dość grubą kostkę. Włóż je do garnka, zalej około 1 litrem gorącej wody, posól, a następnie gotuj na wolnym ogniu około 30 do 40 minut, aż mięso zmięknie.

Porada-> po zagotowaniu się wody usuń szumowiny z powierzchni.

Po ugotowaniu wyjmij mięso z wywaru i przełóż do naczynia żaroodpornego; wywar pozostaw w garnku. Pora doprawić mięso. Ja miałem przywiezioną z Krety mieszankę „mix for gyro” ze znakomitym składem, z lekką nutą kopru włoskiego. Ty użyj swojej ulubionej mieszanki lub pomieszaj swoje ulubione zioła. Im bardziej naturalne przyprawy, tym zapiekanka będzie lepsza. Posyp mięso przyprawą dość obficie. Danie to ma korzenie kreteńskie, zatem nie może w nim zabraknąć również suszonego oregano.

Do przyprawionego mięsa wlej zawartość puszki pomidorów (w lecie zamiast pomidorów w puszce dodaj świeże, dojrzałe pomidory). Ja dodałem słoik 330 ml swoich własnych pomidorów „zapuszkowanych” latem. Do naczynia żaroodpornego wlej również około 100 ml oliwy extra vergine. Mięso jest chude, „trochę” oliwy jest niezbędne.

Następnie wlej połowę gorącego wywaru uzyskanego z gotowania mięsa. Wymieszaj całość dokładnie i dopraw jeszcze solą, pieprzem i dodatkowo dodanymi wcześniej przyprawami (uwielbiam furę przypraw). Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut.

Wyjmij naczynie z piekarnika i wsyp do niego makaron orzo. Zamieszaj delikatnie całość i wlej pozostały wywar z gotowania mięsa (zagrzej go wcześniej, musi być gorący, aby nie przerwał procesu duszenia mięsa). Przykryj naczynie pokrywką lub folią aluminiową i ponownie wstaw je do piekarnika na kolejne 15 minut (kontroluj poziom płynu w zapiekance makaron dużo „pije”).

Porada-> wywaru nalej tyle, aby został wchłonięty przez makaron.

Po upływie wskazanego czasu zdejmij folię aluminiową lub pokrywkę z naczynia; jeżeli potrzeba dolej jeszcze trochę wody, aby makaron nie przywarł i nie przypalił się. Posyp całość przyprawami i ponownie wstaw do piekarnika na dalsze 15 minut. Cielęcina zapiekana z makaronem jest już prawie gotowa.

Gdy zapiekanka jest gotowa wyjmij ją z piekarnika i zetrzyj do niej trochę (niezbyt dużo) dojrzałego sera. Ja użyłem kreteńskiej grawiery (do kupienia w greckich sklepach), ale możesz też użyć innego, ulubionego sera, o mocniejszym zapachu i smaku. Zamieszaj, aby ser się rozpuścił.

Cielęcina zapiekana z makaronem propozycja podania

Wymaga szklaneczki czerwonego, najlepiej greckiego wina. To danie sycące, aromatyczne i po prostu bardzo, bardzo smaczne. Zapiekankę najlepiej jest wyłożyć na stole na desce w naczyniu, w którym się zapiekała (równie dobrze smakuje w zwykłych talerzach).


Zrób także genialne <<pieczonki>> czyli zapiekankę z charakterem. To dopiero przysmak!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *