Codzienna sałatka egipska z kminem rzymskim

Sałatka egipska przyrządzana jest z pokrojonych dojrzałych pomidorów i świeżych ogórki doprawionych mieloną kolendrą i kminem rzymskim, a tuż przed podaniem skropiona świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posypana listkami świeżej kolendry.

Sałatka egipska przyrządzana jest z pokrojonych dojrzałych pomidorów i świeżych ogórków doprawionych mieloną kolendrą i kminem rzymskim. Tuż przed podaniem sałatkę należy skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posypać listkami świeżej kolendry. A dlaczego egipska? Moja córka pracuje w Londynie z jednym takim Egipcjaninem, który usilnie promuje tę sałatkę jako często jadaną w jego rodzinnym kraju. Czy tak jest naprawdę tego nie wiem, ale ta prosta sałatka to petarda smakowa, zatem skorzystaj z jego przepisu i żyj ze smakiem.

Składniki

dojrzałe pomidory
świeże ogórki (trochę mniej niż pomidorów)
cebula czerwona
papryczka chilli
świeża kolendra
kmin rzymski mielony
kolendra mielona
cytryna
sól, pieprz

Sałatka egipska przepis

Kolendrę dobrze umyj i osusz. Poszatkuj, a najlepiej porwij dłońmi na mniejsze kawałki łodyżki kolendry, a następnie wyłóż nią dno szklanej miski.

Pomidory i ogórki umyj i osusz. Jeśli chcesz możesz warzywa obrać ze skórki, al nie jest to konieczne. Wiem jednak, że są osoby, które nie tolerują skórek z pomidorów. Podobnie z ogórkami, część osób woli ogórki obrane ze skórki. Cóż, w tym temacie pełna dowolność.

Przygotowane pomidory i ogórki pokrój w kawałki. Nie muszą to być jakieś konkretne kawałki czy plasterki, po prostu krój jak lubisz, Ty robisz sałatkę, ty ją będziesz jeść, ty decydujesz. Pomidory i ogórki dodaj do miski z kolendrą.

Obierz cebulę  i posiekaj ją w piórka. Posiekaj drobno papryczkę chili, jeśli nie chcesz aby sałatka była bardzo ostra, przed posiekaniem usuń z papryczki chilli pestki, bo to w nich tkwi cała jej „piekielna moc”. Cebulę i papryczkę chilli dodaj miski ze składnikami na sałatkę egipską.

Dopraw sałatkę kminem rzymskim, mieloną kolendrą, a także solą i pieprzem. Skrop całość sokiem z cytryny i pozostaw na kilka minut, aż składniki „przegryzą się”.

Tuż przed podaniem wymieszaj całość. Serwuj od razu po wymieszaniu.


Wypróbuj przepis na łazanki z kapustą i pieczarkami, aby zmienić smaki na kuchnię polską.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *