Sałatka egipska przyrządzana jest z pokrojonych dojrzałych pomidorów i świeżych ogórki doprawionych mieloną kolendrą i kminem rzymskim. Tuż przed podaniem sałatkę należy skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i posypać listkami świeżej kolendry. A dlaczego egipska? Moja córka pracuje w Londynie z jednym takim Egipcjaninem, który usilnie promuje tę sałatkę jako często jadaną w jego rodzinnym kraju. Czy tak jest naprawdę tego nie wiem, ale ta prosta sałatka to petarda smakowa, zatem skorzystajcie z jego przepisu i żyjcie ze smakiem.
Składniki
dojrzałe pomidory
świeże ogórki (trochę mniej niż pomidorów)
cebula czerwona
papryczka chilli
świeża kolendra
kmin rzymski mielony
kolendra mielona
cytryna
sól, pieprz
Sałatka egipska przepis
1. Poszatkuj świeżą kolendrę, a następnie wyłóż nią dno szklanej miski.
2. Pokrój w podobnej wielkości i kształt pomidory i ogórki, a następnie włóż je do miski z kolendrą.
3. Obierz i posiekaj cebulę w piórka, posiekaj drobno papryczkę chili i również dodaj je miski ze składnikami na sałatkę egipską.
4. Dopraw sałatkę kminem rzymskim, mieloną kolendrą, solą i pieprzem.
5. Skrop całość sokiem z cytryny i pozostaw na kilka minut, aż składniki „przegryzą się”.
Tuż przed podaniem wymieszaj całość. Serwuj od razu po wymieszaniu.
Wypróbuj << przepis na łazanki z kapustą i pieczarkami>>, aby zmienić smaki na kuchnię polską.