Corba czyli zupa z soczewicy to sycąca zupa przygotowana z warzyw i soczewicy doprawiona aromatycznymi przyprawami, a na koniec zmiksowana na gładko. Ta zupa jest niezwykle popularna w Turcji, gdzie jada się ją właściwie przez cały dzień. Będąc w Stambule w hotelu, w którym się zatrzymałem serwowana była nawet na śniadanie i uwierzcie, że amatorów na nią było całkiem sporo.
Składniki
szklanka czerwonej soczewicy
ziemniak
marchewka
nieduża cebula
500 ml bulionu
suszone chili
suszona mięta
papryka mielona suszona
mąka
olej roślinny
koncentrat pomidorowy
czosnek
sól
Corba zupa z soczewicy
Wypłucz po trzykroć soczewicę. Zalej ją potrójną ilością wody. Dodaj startego ziemniaka, marchewkę i grubo posiekaną cebulę (wszystkiego tyle samo). Dodaj sól i suszone chili oraz wlej pół szklanki oleju słonecznikowego. Gotuj 30 minut na wolnym ogniu często mieszając. Zupę zmiksuj blenderem na gładką masę, odstaw na bok.
Na patelnię wlej oliwę i wsyp kopiatą łyżkę mąki. Smaż na średnim ogniu, aż ta lekko się przesmaży. Wtedy dodaj zmiażdżony czosnek. Smaż cały czas mieszając. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż dalej mieszając. Dodaj mieloną paprykę, suszoną miętę, mieszaj i smaż dalej. Wlewaj przetartą zupę i cały czas mieszaj, aby nie zrobiły się grudki. Dolej bulion drobiowy do smaku i zamieszaj. Dopraw solą i suszoną miętą, jeśli trzeba.
Podawaj skropione stopionym masłem z mieloną papryką i sokiem z cytryny, posypane suszoną miętą.
Wypróbuj również rewelacyjny <<przepis na zupę z soczewicy>> pochodzący także z Turcji.