Creme fraiche to śmietana o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu (około 35 %), ale nie słodka, a lekko ukwaszona. Poza granicami kraju jest niezwykle popularna i używana do sosów i w ogóle do gotowania. Często jest również serwowana ze świeżymi owocami. W Polsce właściwie jest niedostępna. Można na szczęście przyrządzić ją samemu w niezwykle prosty sposób. Ta szczególna śmietana jest puszysta i delikatna w smaku.
Składniki
1 opakowanie gęstej, słodkiej śmietany 36%;
1 mała butelka maślanki naturalnej;
Przepis na creme fraiche
1. Przygotuj oba składniki. Postaraj się, by śmietana nie miała żadnych dodatków w postaci np. karagenu. Maślanka powinna być zaś zrobiona z mleka świeżego, a nie z mleka w proszku.
2. Do szklanki, słoiczka lub szklanej miski przełóż 36 % słodką, gęstą śmietanę (pojemnik 200 gramowy). Sprawdź, czy jest świeża, czy ma właściwą konsystencję i dobry, słodki smak. Do śmietanki wlej 2 łyżki naturalnej maślanki. Tylko tyle wystarczy, aby bakterie „podjęły” swoją pracę.
3. Delikatnie wymieszaj oba składniki tak, aby maślanka „wniknęła” w śmietanę.
4. Naczynie przykryj ściereczką, przewiąż gumką i odstaw w ustronne miejsce na 24-48 godzin.
5. Sprawdź, czy śmietanka jest gotowa już po 24 godzinach. Wszystko zależy od warunków, w jakich pracują bakterie. Jeśli nie jest jeszcze gotowa (nadal jest bardziej słodka, aniżeli kwaśna) pozostaw ją na następną dobę. Gotowa creme fraiche powinna być kwaskowa, puszysta i kremowa.
Creme fraiche sposób przechowywania i wykorzystania
Gotową śmietanę przełóż do słoika, zakręć go i wstaw do lodówki. Można przechowywać ją około tygodnia. Idealna do sosów oraz deserów. Wykorzystasz ją np. do przygotowania <<flammkuchen alzackiego podpłomyka>>.