Cukinia faszerowana mięsem mielonym i fetą

Cukinia wydrążona i faszerowana mielonym mięsem z udek kurczaka, serem feta i pomidorami, a następnie pieczona.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to ciekawe danie, choć przecież sama cukinia nie jest specjalnie jakoś przekonywująca. Jednak to dość wdzięczne warzywo, bo można je przyrządzać chyba na nieskończenie wiele sposobów, również faszerować. Oczywiście faszerować można również wszystkim, co akurat mamy pod ręką. Zamiast mocno już oklepanego farszu „w stylu greckim” proponuję nieco inny, bo z mielonym kurczakiem. Zaskakująco, prosto i naprawdę smacznie. O tak, cukinia faszerowana może być znakomitym daniem na obiad lub kolację.

Składniki

2 cukinie;
200 gramów surowego mięsa z udek kurczaka;
100 gramów sera feta;
natka pietruszki;
1 puszka pomidorów bez skóry;
sól, pieprz;

Cukinia faszerowana mięsem mielonym przepis

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.

Przygotuj farsz do cukinii

Do miski malaksera włóż 200 gramów surowego mięsa z kurczaka (takie, jakie lubisz, ale najlepsze będzie mięso z udek kurczaka, oczywiście be skóry) oraz 100 gramów sera feta, cukinia faszerowana będzie przepyszna. Dodaj garść natki pietruszki oraz pomidory z puszki (na początku bez sosu pomidorowego, dodaj go, jeśli farsz po zmieleniu będzie zbyt gęsty). Dopraw sporą ilością pieprzu, ale z solą uważaj gdyż ser jest dość słony. Całość zmiksuj bardzo dokładnie chyba, że wolisz uzyskać grudkowatą masę, wtedy miksuj krócej.

Przygotuj cukinie

Dość spore cukinie dobrze wymyj pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym. Każdą z cukinii przekrój wzdłuż na pół, wydrąż łyżeczką środek oraz popieprz i posól. Cukinie podpiecz w piekarniku przez około 20 minut. Wyjmij upieczone z piekarnika, ale piekarnika nie wyłączaj. Za chwilę będziesz w nim zapiekać faszerowane cukinie.

Cukinia faszerowana mięsem sposób przygotowania

Upieczone cukinie wypełnij przygotowanym wcześniej farszem z mięsa mielonego. Następnie wypełnione farszem cukinie piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut. Ostateczny czas pieczenia zależy od wielkości i grubości cukinii. Pamiętaj, że cukinie nie miękną jednak zbyt szybko podczas pieczenia.

Tuż przed podaniem faszerowane mięsem cukinie warto posypać dodatkowo serem feta i suszonym oregano.


Wypróbuj przepis na placki z pomidorów według greckiej receptury oraz prosty i smakowity przepis na warzywa faszerowane ryżem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *