Cukinia zapiekana z serem to pyszne i szybkie danie. Do jego zrobienia nie potrzeba wielu składników, ani też żadnych kuchennych supermocy. Ot kroisz cukinię, doprawiasz, posypujesz serem z dodatkami, a następnie zapiekasz. A już po chwili Twoją kuchnię wypełnia cudowny zapach zwiastując rychłą ucztę kulinarną. Brzmi obiecująco? Zachęcam do przygotowania zapiekanej cukinii i gwarantuję, że to proste danie zagości na stałe w Twojej kuchni. Smacznego!
Składniki
3 zielone cukinie
200 gramów żółtego sera ( lub tartej mozzarelli)
tymianek
wędzona papryka w proszku
2 ząbki czosnku
łyżka majonezu
oliwa
sól
pieprz
Cukinia zapiekana z serem przepis
Przygotuj 3 dorodne cukinie. Zwróć uwagę, aby cukinie były świeże, jędrne i pozbawione jakichkolwiek uszkodzeń. Cukinie umyj, dokładnie osusz, a następnie pokrój na plastry o grubości około 1,5 centymetra. Najlepiej pokroić cukinie pod kątem, wtedy plastry będą nieco większe.
Do miski wlej sporą porcje oliwy extra vergine, dodaj do niej łyżkę suszonego tymianku, łyżeczkę mielonej wędzonej papryki, sól oraz świeżo mielony pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszaj, aby uzyskać jednolitą marynatę. Tak przygotowaną marynatą dokładnie otocz wszystkie plastry cukinii, wymieszaj całość i pozostaw na około pół godziny, żeby przyprawy dokładnie wniknęły w cukinię.
Podczas gdy cukinia się marynuje, przygotuj pozostałe składniki. Żółty ser zetrzyj na grubych oczkach tarki, dodaj do sera dwa zmiażdżone ząbki czosnku oraz łyżkę Twojego ulubionego majonezu. Całość dokładnie wymieszaj.
Sposób przygotowania cukinii zapiekanej z serem
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układaj plastry cukinii, a następnie na każdy plaster nałóż ser z dodatkami. Około jednej łyżeczki sera na plaster cukinii. Całość wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj około 20 minut. Czas zapiekania zależy oczywiście od mocy piekarnika i grubości plastrów cukinii. Wystarczy zapiekać tak długo, aby ser się rozpuścił, a cukinia była al dente.
Cukinia zapiekana z serem może i nie wygląda rewelacyjnie, ale uwierz że smakuje bosko! Może być doskonałym dodatkiem do dania głównego, przekąską albo też daniem głównym samym w sobie. To od Ciebie zależy w jaki sposób podasz to danie. No i najważniejsze, smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Wypróbuj genialny przepis na cukinię faszerowaną mięsem. Prosto i przepysznie!