Curry z dorsza obłędny smak

curry z dorsza to kawałki ryby duszone w mleczku kokosowym z dodatkiem aromatycznych indyjskich przyprawach.

Curry z dorsza według mojego przepisu to po prostu polędwiczka z dorsza przyrządzona w przyprawach w stylu indyjskim. To danie szybkie w przygotowaniu, łatwe, za to bardzo aromatyczne. Moje curry powinno być przygotowane na wolnym ogniu i podawane z ryżem. Curry z dorsza z pewnością zasmakuje fanom aromatycznych, bogatych w przyprawy dań. Oczywiście finalny smak zależeć będzie także od jakości ryby, jakiej użyjesz do jego przygotowania. Uważaj także, aby nie gotować ryby zbyt długo. To bez sensu.

Składniki

dorsz polędwiczka około 400 gramów
pomidory 3 sztuki
1-2 papryczki chilli
czosnek 2-3 ząbki
mleczko kokosowe puszka
imbir kawałek około 4 cm
kolendra świeża pęczek
kurkuma mielona 1 łyżeczka
garam masala przyprawa 1 łyżeczka
curry mielone przyprawa 1 łyżeczka
kolendra ziarna 1 łyżeczka
sos rybny
sól

Curry z dorsza przepis

Ząbki czosnku obierz i wrzuć do moździerza. Następnie dodaj łyżeczkę ziaren kolendry oraz odrobinę wody i utłucz całość na aromatyczną pastę. Papryczki chilli posiekaj drobno.

Pomidory sparz wrzątkiem, zdejmij z nich skórę, a następnie pokrój na ćwiartki. Obrane pomidory pozbaw nasion pozostawiając jedynie miąższ, który pokrój w kosteczkę.

Rybę opłucz, a następnie osusz dobrze ręcznikami papierowymi. Pokrój dorsza w dość spore kawałki według uznania.

Curry z dorsza sposób przygotowania

Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wsyp suche przyprawy, czyli curry, kurkumę i garam masalę. Dodaj posiekaną papryczkę chilli i smaż wszystko około 30 sekund, aż wydobędą się aromaty z przypraw. Wspaniałe zapachy rozniosą się po całej kuchni! Teraz dorzuć uprzednio przygotowaną pastę z czosnku i kolendry, a następnie smaż przyprawy kolejne 30 sekund.

Do podsmażonych przypraw wlej teraz mleczko kokosowe. Zamieszaj danie, a następnie zmniejsz ogień pod patelnią do minimum i doprowadź do wrzenia. Gdy mleczko kokosowe zacznie się gotować dorzuć pokrojone pomidory, rybę oraz posiekany pęczek świeżej kolendry. Gotuj curry z dorsza 2-3 minuty na wolnym ogniu. Na koniec dopraw danie do smaku sosem rybnym (1 łyżeczka powinna wystarczyć).



Curry z dorsza podawaj posypane listkami świeżej kolendry oraz z białym ryżem długoziarnistym. Szczególnie polecam Ci ryż perski, który z tym daniem smakuje wybornie.


Wypróbuj również moje curry wegańskie. Smakuje naprawdę wyjątkowo!.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *