Curry z kalafiora na mleczku kokosowym

Łatwe curry na bazie bulionu jarzynowego i mleczka kokosowego z dodatkiem kalafiora, pomidora, fasolki szparagowej i ziemniaków z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Curry z kalafiora jest prostym, łatwym i szybkim daniem. Jeśli dysponujesz odpowiednim arsenałem przypraw stosowanych w kuchni indyjskiej (tych ogólnodostępnych) przyrządzenie tego dania będzie prawdziwą przyjemnością. Feeria kolorów i aromatów w Twojej kuchni wyostrzy Ci apetyt w mgnieniu oka. I tak, jak w przypadku prawie wszystkich dań azjatyckich najwięcej czasu zajmie Ci przygotowanie składników. Samo gotowanie to po prostu bajka. Smak niepowtarzalny. To curry, które przygotujesz na bazie bulionu jarzynowego i mleka kokosowego (dowiedz się co to jest mleko kokosowe) z dodatkiem kalafiora, pomidora, fasolki szparagowej i ziemniaków z dodatkiem aromatycznych przypraw. Łatwizna. Uwierz.

Składniki

200 ml mleka kokosowego;
300 ml domowego wywaru jarzynowego;
1 mały kalafior;
2 lub 3 małe ziemniaki;
garść zielonej fasolki szparagowej;
1 duży dojrzały pomidor;
kolendra w ziarnach;
kmin rzymski w ziarnach;
mielona kurkuma;
pół łyżeczki pieprzu cayenne;
laska cynamonu;
1 łyżka startego świeżego imbiru;
czerwona papryczka chilli;
2 ząbki czosnku;
1 duża szalotka lub cebula;
liście świeżej kolendry;
limonka lub cytryna;
sól, pieprz;

Przepis na curry z kalafiora

Zacznijmy od przygotowania warzyw. Fasolkę pozbaw włóknistych końców i pokrój na kawałki. Ziemniaki pokrój w sporą kostkę, a pomidora sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, a następnie pokrój go na kawałki. Szalotkę lub cebulę obierz i pokrój w piórka.

Podgrzej małą patelnię, a następnie wrzuć na nią ziarna kolendry i kminu rzymskiego, po 1 kopiatej łyżeczce. Praż około 1 minuty na niezbyt mocnym ogniu, aż w powietrzu uniesie się ich zapach, uważaj, aby przypraw nie przypalić. Następnie przyprawy usuń z patelni, włóż do moździerza i pozostaw na chwilę, aby nieco przestygły. Pamiętaj, aby Twoje przyprawy były jak najświeższe.

Na tę samą patelnię wlej trochę oleju i wrzuć cebulę. Lekko ją zeszklij mieszając raz na jakiś czas. Następnie do zeszklonej cebuli dodaj uprażone wcześniej i zmiażdżone w moździerzu przyprawy oraz posiekany czosnek, chilli, kurkumę, cynamon oraz starty imbir.

Wymieszaj i smaż całość około 1 minut aby uwolnić aromat przypraw. W Twojej kuchni powinno już wspaniale pachnieć.

Curry z kalafiora sposób przygotowania

W garnku umieść różyczki kalafiora, ziemniaki, pomidora dodaj też fasolkę szparagową. Wlej 200 ml mleka kokosowego oraz 300 ml domowego wywaru jarzynowego (poznaj przepis na prosty wywar warzywny). Następnie dodaj przesmażone na patelni przyprawy z cebulą. Zamieszaj Twoje curry z kalafiora, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj garnek pokrywką. Gotuj curry z kalafiora na wolnym ogniu około 15 minut, do momentu gdy warzywa będą „al dente”. Następnie dopraw solą i pieprzem.

Podawaj skropione sokiem z limonki lub cytryny oraz ozdobione świeżymi listkami kolendry, jako dodatku możesz użyć chleba naan.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *