Curry z kurczaka to danie banalne, z którego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Jeśli nie znasz smaków Azji to danie jest znakomite, aby nieco je przybliżyć. Przyrządza się je bardzo prosto i szybko. To curry z kurczaka składa się jedynie z kilku składników, co w kuchniach azjatyckich jest raczej rzadkością. Jeślili polubisz te smaki droga do kuchni Wschodu stanie przed Tobą otworem. Myślę, że to kusząca propozycja.
Składniki
400 gramów piersi z kurczaka
1 lub 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (jest bardzo ostra)
puszka mleczka kokosowego
2 papryczki chili (czerwone)
puszka krojonych pędów bambusa
sos rybny do smaku
łyżeczka cukru
listki świeżej bazylii
liście limonki kaffir (suszone lub świeże)
Przepis na curry z kurczaka
Zacznij od przygotowania kurczaka. Dokładnie umyj piersi z kurczaka (wiem, że ostatnio pojawiają się głosy, żeby kurczaka nie myć, ja jednak należę do starej szkoły i kurczaka myję), a następnie dokładnie je osusz. Piersi z kurczaka pokrój w paseczki. Oczywiście jeśli wolisz kostkę nie ma problemu, ale paseczki zdecydowanie bardziej nadają się do tego dania.
Na patelnię lub woka wlej połowę puszki mleczka kokosowego. Doprowadź je do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień pod patelnią. Dodaj pastę curry i dokładnie ją wymieszaj, aby rozpuściła się w mleczku. Gotuj przez 3 minuty na wolnym ogniu, aż uwolni się wspaniały aromat curry. Dodaj na patelnię pokrojonego kurczaka i dobrze wymieszaj, aby sos oblepił go dokładnie.
Wlej drugą połowę mleczka kokosowego, pół szklanki wody, pokrojone drobno lub pokruszone liście limonki kaffir, sos rybny, a także cukier. Następnie wrzuć do curry porwane listki świeżej bazylii (garstkę) i odsączone pędy bambusa. Gotuj na bardzo małym ogniu około 10 minut. Na koniec zdejmij patelnię z ognia. Następnie dopraw danie do smaku sokiem z limonki, liśćmi bazylii i ewentualnie jeszcze sosem rybnym.
Curry z kurczaka propozycja podania
Podawaj udekorowane pokrojonymi w paski papryczkami chilli i listkami świeżej bazylii.
Poznaj i wypróbuj kurczak w curry na zielono.