Curry z okrą kalafiorem i kurczakiem

Curry z okrą, czyli potrawka z kawałków piersi z kurczaka duszonych w mleczku kokosowym z pastą curry z dodatkiem kalafiora, okry i świeżej kolendry.

Curry z okrą to potrawka z kawałków piersi z kurczaka duszonych w mleczku kokosowym z pastą curry z dodatkiem kalafiora, okry i świeżej kolendry. To danie jest bardzo ciekawą i smaczną alternatywą dla sposobów przygotowania kurczaka. Okra wciąż nie jest u nas zbyt łatwo dostępna, ale jeśli się pojawi warto ją wprowadzić na stół na stałe. Niekoniecznie prawdą być musi, że po ugotowaniu to smaczne warzywo staje się gumiaste i włókniste. W poniższym przepisie udowodnię, że okra może być pyszna. Samo danie, jak chyba każde curry, przyrządza się łatwo, a bogactwo smaków na talerzu zachwyca.

Składniki

400 gramów piersi z kurczaka
opakowanie czerwonej pasty curry
200 gramów świeżej okry
połowa niedużego kalafiora
puszka mleczka kokosowego
świeża kolendra
suszone płatki chili
limonka
cukier
sos rybny

Przepis na curry z okrą

Pierś z kurczaka (najlepiej zagrodowego) dobrze umyj, osusz i pozbaw skóry. Następnie kurczaka pokrój w grubą kostkę. Kalafiora podziel na nieduże różyczki.

Na patelnię wlej połowę mleczka kokosowego i gotuj na średnim ogniu, aż zredukuje znacznie swoją objętość i stanie się gęste. Wtedy wrzuć pastę curry. Mieszaj, aż rozpuści się w mleku i zacznie uwalniać swe aromaty. Na patelnię wrzuć kurczaka, zamieszaj tak, aby każdy kawałek pokrył się pastą curry. Dolej pozostałą część mleczka koksowego na patelnię, a następnie zamieszaj całość.

Z pęczka świeżej kolendry odetnij łodyżki. Posiekaj je drobno i dodaj do mięsa. Dopraw curry sosem rybnym. Wiem, pachnie okropnie, ale smakuje wybornie. Oczywiście w daniu, a nie sam w sobie. Jest niezbędny chyba w każdym curry.

W małym garnku na dnie rozłóż różyczki kalafiora. Kalafior to składnik, który wymaga najdłuższej obróbki cieplej, dlatego właśnie znajdzie się na spodzie garnka. Czyli tam, gdzie będzie w całości zakryty płynem.

Do garnka z kalafiorem przelej zawartość patelni. Na wierzchu Twojego curry rozłóż okrę (poczytaj okra i jej właściwości zdrowotne). Wlej odrobinę gorącej wody, dodaj suszone płatki chili według uznania.

Curry z okrą propozycja podania

Przykryj garnek pokrywą i gotuj curry z okrą na małym ogniu 15 minut. W tym czasie nie mieszaj dania, a jedynie od czasu do czasu potrząśnij delikatnie garnkiem nie zdejmując pokrywki. Gdy danie jest gotowe wciśnij do niego sok z limonki, a całość posyp posiekanymi listkami świeżej kolendry. Dla przełamania smaku, jeśli to konieczne, dodaj szczyptę cukru.

Podawaj od razu posypane listkami świeżej kolendry. Obok talerza połóż cząstki limonki, aby każdy mógł w razie potrzeby wcisnąć do curry jeszcze więcej soku.


Wypróbuj również curry z kalafiora. Jest pyszne. Podobnie jak okra w pomidorach z klopsikami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *