Czerwona kapusta duszona na sposób niemiecki

Czerwona kapusta duszona po niemiecku z wyraźnym słodkim akcentem oraz posmakiem jałowca i cynamonu.

Czerwona kapusta duszona po niemiecku to znakomity dodatek do obiadu. Znamy co najmniej kilka sposobów na przygotowywanie duszonej czerwonej kapusty. A to z cebulką i boczkiem (modra kapusta na Śląsku), czy bez boczku, ale z jabłkiem, jak to w Wielkopolsce. Ja proponuję dzisiaj znakomitą odmianę, oto klasyczny, niemiecki przepis. To czerwona kapusta duszona ze słodką nutą, ale za to z wyraźnym aromatycznym akcentem i posmakiem jałowca i cynamonu. Całość gotuje się w czerwonym winie, a efekt jest naprawdę znakomity. To świetny dodatek do wszelkiego rodzaju mięsiw, szczególnie dziczyzny w sosie.

Składniki

mała czerwona kapusta (około 1 kg);
1 spora cebula;
duże jabłko;
250 ml czerwonego wytrawnego wina;
ocet winny lub jabłkowy;
3 kulki jałowca;
1 listek laurowy;
1 laseczka kory cynamonowej;
dżem porzeczkowy;
cukier, sól;

Czerwona kapusta duszona przepis

Kapustę przekrój na połowę, wytnij z niej głąb, a następnie poszatkuj ją. Umyj w durszlaku pod bieżącą wodą i odstaw na bok. Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. W dużym garnku rozpuść dużą łyżkę gęsiego smalcu (jeśli nie masz użyj wieprzowego), a następnie wrzuć posiekaną cebulę. Smaż ją około 1 minuty na średnim ogniu.

Dorzuć kapustę i mieszając od czasu do czasu smaż wszystko 5 minut. Następnie wlej 250 ml czerwonego, wytrawnego wina i około 4 do 5 łyżek octu winnego. Dodaj do kapusty przyprawy: 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli, listek laurowy, korę cynamonową, a także  owoce jałowca. Zamieszaj, zmniejsz ogień do minimum, przykryj garnek pokrywką i duś 30 minut (od czasu do czasu przemieszaj wszystko).

Obierz ze skórki jabłko, pozbaw nasion i pokrój je w kostkę. Dorzuć do kapusty, zamieszaj wszystko, przykryj garnek pokrywką i duś kolejne 30 minut. Gdy kapusta jest miękka dodaj 2 do 3 łyżki dżemu porzeczkowego. Zamieszaj i na koniec dopraw według uznania (sól, cukier, ocet winny, w kapuście muszą być wyczuwalne wszystkie smaki).

To idealny dodatek do pieczonych mięsiw, w szczególności do dań z dziczyzny.


Dobra również nasza modra kapusta, a przepis łatwy i szybki.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *