Dakos najsłynniejsza przekąska z Krety

Dakos to sucharek jęczmienny pokryty startym pomidorem i serkiem owczym, a następnie skropiony oliwą i posypany oregano.

Dakos, czyli najbardziej znana przekąska kreteńska to obowiązkowe jadło na początek każdego pobytu na słonecznej Krecie. Jeśli nie wiesz, co zjeść chwilę po przyjeździe na tę grecką wyspę z pewnością miejscowi zaproponują Ci właśnie DAKOS. Dakos to sucharek z mąki jęczmiennej, na którego nakłada się starte pomidory, skrapia je obficie oliwą, kładzie na wierzch lokalny ser twarogowy i posypuje suszonym oregano. Brzmi trywialnie? Być może. Kto jadł wie co traci ten, kto nie jadł. Nie jestem specjalnie zwolennikiem jedzenia sucharów i to bynajmniej nie dlatego, że stan mojego uzębienia mi na to nie pozwala. Wolę świeże pieczywo, takie prosto z prawdziwej piekarni, jeszcze letnie, cudownie pachnące. I z takim właśnie zaserwuję Wam moje dakos.

Składniki

1 świeża bagietka (paluch, weka, bułka podłużna) z mąki jęczmiennej (w oryginale sucharki jęczmienne paximadia);
2-3 dojrzałe, miękkie pomidory gruntowe;
ser twarogowy mizithra (lub nasza bryndza lub feta);
suszone oregano;
jak najlepszej jakości oliwa extra vergine;
małe oliwki z pestką;

Dakos przepis na przekąskę z krety

Pieczywo na dakos musi być świeżutkie (jeżeli wolisz jednak sucharki skrop je wodą, aby nie połamać sobie na nich zębów). Pomidory tylko dojrzałe, w sezonie gruntowe. Soczyste, słodkie. Suszone oregano i oliwki z pestką to dodatki, o których podczas robienia dakos zapomnieć nie można. I na koniec oliwa, cudowna, kreteńska oliwa. Uwierzcie, nie ma lepszej, choć prawie równie dobrą degustowałem kiedyś w Słowenii. Apeluję, kupujcie oliwy greckie, są niedoceniane, a smakowo zdecydowanie lepsze i mniej wytrawne niż te włoskie i hiszpańskie.

Jeżeli upierasz się i chcesz zrobić dakos w oryginale, stosowne sucharki jęczmienne (paximadia) bez problemu kupisz w Polsce w sklepach internetowych. Sucharki pakowane są w różnej wielkości paczki, ale zwykle każda paczka zawiera kilkanaście sucharków. Różnią się one również wielkością, a często i kształtem.

Porada-> sucharki możesz zastąpić świeżym ciemnym pieczywem.

Zetrzyj pomidory na tarce albo w dowolny inny sposób „wyjmij” miąższ (skórki każdorazowo wyrzucaj) i umieść go na przygotowanych kromkach z chleba jęczmiennego. Przyjęło się, że na przygotowanie jednego dakosa używa się jednego pomidora. Teraz pora skropić pomidory sporą ilością oliwy extra vergine. Nie żałuj, niech oliwa wsiąknie również w chleb. Na pomidory polane oliwą trzeba nałożyć ser.

Mizithry w Polsce nie kupisz, ale możesz ją zastąpić oryginalną owczą bryndzą. Nie żałuj sera, to nie tylko znakomite źródło białka, ale i dodatek nadający dakos charakterystycznego smaku i słoności.

Dakos jemy po kreteńsku

Poosyp swoje dakos szczyptą suszonego oregano, skrop oczywiście dodatkowo oliwą, a na środku połóż jedną, maleńką oliwkę. Znakomity smakołyk na każdą porę dnia. W oryginale na sucharkach jęczmiennych, u mnie zaś na świeżutkim pieczywie.


Spróbuj również mój <<przepis na grzanki z szynką i serem>> ze słonecznej wyspy Kreta.


Rekomendowane przepisy