Dakos kultowa przekąska z Krety

Ciasto pijak, czyli ciasto składające się z chrupiącego spodu, masy budyniowej, nasączonych w wódce biszkoptów oraz polewy czekoladowej.

Dakos, czyli najbardziej znana przekąska kreteńska to obowiązkowe jadło na początek każdego pobytu na słonecznej Krecie. Jeśli nie wiesz, co zjeść chwilę po przyjeździe na tę grecką wyspę z pewnością miejscowi zaproponują Ci właśnie DAKOS. Dakos to sucharek z mąki jęczmiennej, na którego nakłada się starte pomidory, skrapia je obficie oliwą, kładzie na wierzch lokalny ser twarogowy i posypuje suszonym oregano. Brzmi trywialnie? Być może. Kto jadł wie co traci ten, kto nie jadł. Nie jestem specjalnie zwolennikiem jedzenia sucharów i to bynajmniej nie dlatego, że stan mojego uzębienia mi na to nie pozwala. Wolę świeże pieczywo, takie prosto z prawdziwej piekarni, jeszcze letnie, cudownie pachnące. I z takim właśnie zaserwuję Wam moje dakos.

Składniki

1 świeża bagietka (paluch, weka, bułka podłużna) z mąki jęczmiennej (w oryginale sucharki jęczmienne paximadia);
2-3 dojrzałe, miękkie pomidory gruntowe;
ser twarogowy mizithra (lub nasza bryndza lub feta);
suszone oregano;
jak najlepszej jakości oliwa extra vergine;
małe oliwki z pestką;

Dakos przepis na przekąskę z krety

Pieczywo na dakos musi być świeżutkie (jeżeli wolisz jednak sucharki skrop je wodą, aby nie połamać sobie na nich zębów). Pomidory tylko dojrzałe, w sezonie gruntowe. Soczyste, słodkie. Suszone oregano i oliwki z pestką to dodatki, o których podczas robienia dakos zapomnieć nie można. I na koniec oliwa, cudowna, kreteńska oliwa. Uwierzcie, nie ma lepszej, choć prawie równie dobrą degustowałem kiedyś w Słowenii. Apeluję, kupujcie oliwy greckie, są niedoceniane, a smakowo zdecydowanie lepsze i mniej wytrawne niż te włoskie i hiszpańskie.

Jeżeli upierasz się i chcesz zrobić dakos w oryginale, stosowne sucharki jęczmienne (paximadia) bez problemu kupisz w Polsce w sklepach internetowych. Sucharki pakowane są w różnej wielkości paczki, ale zwykle każda paczka zawiera kilkanaście sucharków. Różnią się one również wielkością, a często i kształtem.

Porada-> sucharki możesz zastąpić świeżym ciemnym pieczywem.

Zetrzyj pomidory na tarce albo w dowolny inny sposób „wyjmij” miąższ (skórki każdorazowo wyrzucaj) i umieść go na przygotowanych kromkach z chleba jęczmiennego. Przyjęło się, że na przygotowanie jednego dakosa używa się jednego pomidora. Teraz pora skropić pomidory sporą ilością oliwy extra vergine. Nie żałuj, niech oliwa wsiąknie również w chleb. Na pomidory polane oliwą trzeba nałożyć ser.

Mizithry w Polsce nie kupisz, ale możesz ją zastąpić oryginalną owczą bryndzą. Nie żałuj sera, to nie tylko znakomite źródło białka, ale i dodatek nadający dakos charakterystycznego smaku i słoności.

Dakos jemy po kreteńsku

Poosyp swoje dakos szczyptą suszonego oregano, skrop oczywiście dodatkowo oliwą, a na środku połóż jedną, maleńką oliwkę. Znakomity smakołyk na każdą porę dnia. W oryginale na sucharkach jęczmiennych, u mnie zaś na świeżutkim pieczywie.


Spróbuj również mój przepis na grzanki z szynką i serem ze słonecznej wyspy Kreta.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *