Delikatne klopsiki cielęce w sosie koperkowym

klopsiki cielęce w sosie koperkowym podane z ziemniakami gotowanymi

Klopsiki cielęce w sosie koperkowym to kapitalne danie, które łączy w sobie delikatność cielęciny z pysznym sosem. Oczywiście od dodatków zależy wzmocnienie smaku klopsików. Tym razem do mięsa cielęcego dodałem trochę kiełbasy z ziołami oraz dosłownie odrobinę tajemniczego składnika. Efekt przeszedł moje oczekiwania zwłaszcza, że klopsiki cielęce w sosie podaję tutaj z młodymi ziemniakami i mizerią z wiejską, kwaśną śmietaną. Należy pamiętać, że w okresie zimowym takie klopsy można podawać z innymi dodatkami i warzywami przynależnymi tej porze roku.

Składniki

400 gramów cielęciny;
200 gramów surowej, białej kiełbasy;
30 gramów wędzonej słoniny;
2 duże pęczki koperku;
1 jajko;
słodka mielona papryka;
1 łyżka bułki tartej;
2 duże łyżki masła;
dwie łyżki mąki;
2 szklanki bulionu warzywnego (najlepiej odlanego z gotujących się klopsików);
1 duża łyżka kwaśnej śmietany;
sól, pieprz;

Przepis na klopsiki cielęce w sosie koperkowym

Wyjmij z jelita kiełbasę, a mięso pokrój w grubą kostkę. Również słoninę pokrój w kawałki lub grubą kostkę. Wszystko razem zmiel w maszynce do mięsa, a następnie przełóż do dużej miski. Do mięsa dodaj posiekany koperek, wbij jajko, dodaj 1 łyżkę bułki tartej, 1 łyżeczkę słodkiej, mielonej papryki, a także sól, pieprz. Wyrabiaj mięso przez około 5 minut, aby uzyskać gładką, lepką masę. To bardzo istotne, aby mięso było porządnie wyrobione, zdecydowanie poprawi to konsystencję klopsików. Po wyrobieniu przełóż mięso do czystej miski, przykryj ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Gdy mięso już się przegryzie z dodatkami, formuj z niego małe klopsiki cielęce  (najlepiej lekko zwilżonymi dłońmi)i układaj je na folii spożywczej, z mojej masy uformowałem 42 klopsiki.

Klopsiki cielęce w sosie koperkowym sposób podania

W dużym garnku zagotuj domowy bulion warzywny i wrzucaj klopsiki cielęce. Gotuj je na małym ogniu 10 minut (czas gotowania uzależniony jest od wielkości klopsików). Podczas gdy klopsy się gotują przygotuj sos koperkowy (poznaj sprawdzony przepis na sos koperkowy). Podawaj z młodymi ziemniakami i mizerią z kwaśną, wiejską śmietaną.


Poznaj również super smaczny przepis na pulpety rybne w sosie koperkowym.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *