Deser malinowy gdy goście znienacka

Deser malinowy przygotowany został z kremu przyrządzonego na bazie serka mascarpone, śmietanki i wanilii. Deser podajemy na kruchych ciasteczkach w pucharkach okraszony świeżymi malinami.

Deser malinowy z tego przepisu ratuje sytuację, gdy pojawią się niezapowiedziani goście. Można go przygotować szybko i dosłownie „na kolanie”. Wrażenia smakowe na długo pozostaną niezapomniane. Puszysty krem ze słodkiej śmietanki i serka mascarpone z dodatkiem wanilii będzie smakował każdemu. Do tego odrobina musu z soczystych, pachnących lasem świeżych malin i chrupiąca niespodzianka na spodzie w postaci kruchych ciasteczek maślanych lub podobnych. Oczywiście zamiast malin możesz użyć dowolnych owoców sezonowych, ale dobrze, by były to owoce leśne, bo te po prostu smakują z tym deserem najlepiej. Deser malinowy to doskonała pozycja na lato, kiedy spędzanie czasu w kuchni trzeba ograniczyć do minimum.

Składniki

250 gramów 30 % śmietanki;
około 250 gramów świeżych malin;
250 gramów serka mascarpone;
1 opakowanie kruchych ciasteczek (np. maślanych);
cukier puder;
laska, pasta lub esencja waniliowa;

Przepis na deser malinowy

Przygotuj 250 gramów 30 % śmietanki, 250 gramów świeżych malin, 250 gramów serka mascarpone, 1 opakowanie kruchych ciasteczek (np. maślanych), cukier puder, a także pastę lub esencję waniliową. Serek mascarpone, śmietankę i 2 łyżki cukru pudru przełóż do miski malaksera. Dodaj 2 łyżeczki pasty waniliowej lub odpowiednio esencji waniliowej lub cukru waniliowego. Ilość wanilii w tym deserze zależy od Twoich preferencji, ja wanilię uwielbiam, więc daję całkiem sporo. Zmiksuj składniki w malakserze przez 3-4 minuty, a powstanie pyszny, puszysty krem śmietankowo-waniliowy.

Na dno pucharków pokrusz ciasteczka. Myślę, że maślane będą najlepsze, ale mogą to być inne, dowolne, jakie lubisz. Ciasteczka powinny być wkruszone tuż przed przygotowaniem deseru do podania (o tym dalej). Do osobnej miski przełóż maliny, wsyp 1 łyżkę cukru pudru i lekko ugnieć owoce, aby powstał mus (część owoców pozostaw w całości, będzie lepiej smakować).

Przygotowany mus malinowy rozłóż na pokruszonych ciasteczkach. Na mus malinowy nałóż krem śmietanowy Ile? Wszystko zależy od Ciebie. Na wierzch deseru wyłóż dodatkowo nieco musu malinowego. Podawaj natychmiast, aby ciasteczka na spodzie za bardzo nie rozmiękły.


Znajdź super <<przepis na makaron czekoladowy z musem bananowym>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *