Dip jogurtowy z fetą na dobry smak

Dip jogurtowy przyrządzony z gęstego jogurtu greckiego z fetą, kilkoma rzodkiewkami i natką pietruszki.

Dip jogurtowy z fetą odmieni Twoje posiłki i nada im nowego wymiaru i smaku. Dodanie do gęstego jogurtu naturalnego sera feta lub nawet podobnego (często nazywanego „w stylu fety”) oraz garści warzyw uczyni prawdziwe cuda smakowe. No i witaminy aż wyskakiwać będą z miski. Dip jest naprawdę pyszny, a dodatkowo błyskawiczny w przygotowaniu. Można zajadać go ze wszystkim, albo po prostu sam.

Składniki

300 gramów gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego;
120 gramów sera feta lub podobnego strukturą i smakiem;
natka pietruszki;
kilka rzodkiewek;
pieprz;

Przepis na dip jogurtowy z fetą

Do miski przełóż 300 gramów gęstego jogurtu naturalnego typu greckiego. Wkrusz do niego około 120 gramów sera feta lub podobnego strukturą i smakiem. Nie używaj polskiego twarogu, ponieważ w tym dipie się nie sprawdzi. Do miski z serem i jogurtem dodaj również sporą garść posiekanej natki pietruszki. Jeśli przygotowujesz ten dip np. do ryby zamiast natki pietruszki możesz użyć koperku. Pamiętaj, przepis to wzór, który możesz dowolnie zmieniać do swoich potrzeb.

Dodanie kilku startych na drobnych oczkach tarki rzodkiewek znakomicie wyostrzy smak sosu. Nie jest to jednak konieczny dodatek, wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Dip posól i dobrze popieprz do smaku, powinien być lekko pikantny. Oczywiście według własnego upodobania dip może być łagodny, ale wtedy naprawdę sporo straci ze swojego charakteru.

Dip jogurtowy z fetą propozycja podania

Zaraz po przygotowaniu wstaw do lodówki, aby smaki połączyły się (miskę możesz przykryć folią spożywczą). Przed podaniem wyjmij dip na wierzch przynajmniej 15 minut przed jego konsumpcją.


Wypróbuj <<przepis na hummus dip z ciecierzycy>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *