Dip jogurtowy z kolendrą

Dip jogurtowy na bazie gęstego jogurtu greckiego z dodatkiem świeżego ogórka i ostrej papryczki wzbogacony świeżą kolendrą i sokiem z cytryny.

Dip jogurtowy z kolendrą to niezwykle prosty i szybki w wykonaniu dip. Kombinacja smaków: kwaśnego, ostrego i orientalnego (listki świeżej kolendry) przynosi znakomity efekt smakowy. Głównym składnikiem dipu jest gęsty, naturalny jogurt typu greckiego, a także ogórek pozbawiony pestek. To świetny dip, który pasuje właściwie do wszystkiego np. do kotletów warzywnych, czy pieczonego łososia, pieczonego ziemniaka lub grillowanych warzyw.

Składniki

250 gramów gęstego, naturalnego jogurtu typu greckiego;
100 gramów świeżych ogórków;
1 czerwona papryczka chilli;
1 cytryna;
świeża kolendra;
sól, pieprz;

Przepis na dip jogurtowy z kolendrą

Około 100 gramów świeżych ogórków umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Z każdego ogórka odetnij końcówki, przekrój je wzdłuż na połowę, a następnie wydrąż środki, nie będą one potrzebne. Jeśli wolisz możesz pozostawić skórkę na ogórku.

Do miski przełóż 250 gramów gęstego, naturalnego jogurtu typu greckiego. Dodaj drobno posiekaną czerwoną papryczkę chili bez pestek. Jedną. Gdy wolisz, aby piekło to dwie. Możesz oczywiście dodać papryczkę chilli z pestkami, jeśli wolisz jeszcze ostrzejszy dip. Ogórka pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do jogurtu z chilli. Posiekaj świeżą kolendrę, a następnie wrzuć ją do miski z pozostałymi składnikami. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Dip jogurtowy z kolendrą propozycja podania

Skrop całość sokiem z połowy cytryny, wymieszaj i wstaw do lodówki na około 20 minut do schłodzenia. Podawaj do pieczonego lub smażonego łososia albo do dań typu fast food, jak gyros, czy kebab.


Wypróbuj również mój <<dip z tuńczykiem>> przepis łatwy i szybki.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *