Dip jogurtowy z serkiem i pomidorem

Dip jogurtowy na bazie gęstego jogurtu greckiego przygotowany z dodatkiem puszystego serka śmietankowego, świeżych ziół i z pomidorem.

Dip jogurtowy z pomidorem, a także serkiem śmietankowym i świeżymi ziołami, to moja propozycja na dodatek do wielu dań. Poznaj mój oryginalny przepis i zdecyduj z jakim daniem Twoim zdaniem będzie on najlepiej smakował. Niby ten dip nie różni się zbytnio od najbardziej popularnych dipów, ale dodatek pomidora powoduje, że spokojnie możemy mówić o tej lepszej wersji dipu jogurtowego. Oczywiście świeże zioła to wręcz obowiązek w dipie jogurtowym, ale już dodatek serka śmietankowego znakomicie podkreślającego konsystencję dipu jest unikatowy i niezmiernie interesujący. Zwłaszcza, gdy użyjesz serka smakowego. Dodatek serka powoduje, że dip zyskuje bardziej zwartą konsystencję, nie jest zbyt płynny, dzięki czemu nie spłynie z żadnego dania. Krótko mówiąc nie zastanawiaj się i po prostu zrób jak najszybciej ten dip.

Składniki

małe opakowanie jogurtu naturalnego;
1 małe opakowanie puszystego serka śmietankowego;
duży pomidor;
natka pietruszki;
dymka lub szczypiorek;
sól, pieprz;

Przepis na dip jogurtowy z pomidorem

Przygotuj wszystkie składniki dipu jogurtowego z pomidorem, czyli małe opakowanie jogurtu naturalnego, małe opakowanie puszystego serka śmietankowego (jeśli chcesz może to być serek smakowy, np. chrzanowy), jednego dużego pomidora, natkę pietruszki, dymkę lub szczypiorek.

Jogurt i serek przełóż do miski i wymieszaj razem bardzo dokładnie. Do mieszanki sera i jogurtu dodaj posiekaną garść natki pietruszki i dymki lub szczypiorku (nie za dużo). Pomidora natnij na krzyż ostrym nożem, sparz wrzątkiem, a następnie przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Obrane pomidora pokrój na ćwiartki i  pozbaw nasion, a sam miąższ pokrój w drobną kostkę. Pokrojonego pomidora przełóż do miski z jogurtem, serkiem i ziołami. Odpowiednio posól i popieprz całość do smaku. Dobrze wymieszaj dip. Dodaj do niego świeżo wyciśnięty sok z cytryny (ilość według uznania), w razie potrzeby dodaj jeszcze soli i pieprzu.

Pasuje doskonale do wielu dań, ale szczególnie polecam go do placków wegetariańskich (przepis na placki z marchewki ze szpinakiem).


Przygotuj także dip jogurtowy z tahiną. Jest świetny!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *