Dip jogurtowy z tahiną i kminem rzymskim

Dip jogurtowy na bazie gęstego jogurtu greckiego przygotowany z pastą sezamową tahiną dodatkowo przyprawiony kolendrą, kminem, czosnkiem i sokiem z limonki.

Dip jogurtowy z tahiną znakomicie podkreśla smak falafeli, prawdziwej perełki i absolutnego numeru jeden ulicznego jedzenia (street food) we wschodnim rejonie basenu Morza Śródziemnego. Turcja, Jerozolima, Palestyna, Liban, Syria. Tu wszędzie na ulicy kupisz falafele pod różnymi postaciami i z najprzeróżniejszymi dodatkami. Ale, ale. Tutaj mam dla Ciebie przepis na sos do nich, więc porzućmy je na chwilę. Mój dip jogurtowy z dodatkiem tahiny nie jest wiernym odwzorowaniem tego oryginalnego, opracowałem jego smak na własne potrzeby. Różni się nieco składem, ale przede wszystkim konsystencją. Jeżeli masz ochotę poznać jego smak zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Składniki

250 ml jogurtu naturalnego (niezbyt gęstego);
garść liści świeżej kolendry;
3 łyżki pasty sezamowej tahini;
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego;
1 ząbek czosnku;
2 limonki;
sól, pieprz;

Przepis na dip jogurtowy z tahiną

Jogurt przełóż z opakowania do miski. Czosnek obierz, rozetrzyj z odrobiną soli i dodaj do jogurtu. Dodaj również 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego. To bardzo intensywna przyprawa, najpierw jej spróbuj, czy aby nie dodać jej jednak nieco mniej. Ja podaję ilości pod moje smaki. Przesiekaj garstkę listków świeżej kolendry. Ile? Na początek niezbyt dużo, zawsze możesz dodać więcej na końcowym etapie robienia sosu. Wrzuć kolendrę do jogurtu, dodaj nieco świeżo zmielonego pieprzu. Wlej 3 łyżki tahiny,  to przepyszna, aromatyczna pasta z sezamu.

Wciśnij od razu sok z 1 limonki. Wymieszaj dokładnie dip jogurtowy z tahiną. Posmakuj sos. Ile bym nie dał na początku kolendry to zawsze w tym momencie muszę jej dołożyć. Koniecznie musi być ona wyczuwalna w tym sosie.

Dip jogurtowy z tahiną

Podobnie, jak z kolendrą jest u mnie z limonką w przypadku tego sosu. Jeśli masz podobnie wciśnij sok z drugiej limonki. Wymieszaj i odstaw gotowy sos na 30 minut, aby składniki „przegryzły się”. Przed podaniem spróbuj raz jeszcze dip jogurtowy, w razie konieczności dopraw go jeszcze delikatnie, ponieważ jego smak staje się mniej intensywny z upływem czasu.

Wspaniale podnosi smak falafeli. Nadaje się również do wielu innych potraw, ale odkrycie tych połączeń pozostawiam już Tobie.


Nie lubisz tahiny? Wypróbuj zatem mój przepis na dip jogurtowy z pomidorem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *