Dip jogurtowy z tuńczykiem

Dip jogurtowy przygotowany na bazie gęstego jogurtu greckiego z tuńczykiem tuńczyka w oliwie z dodatkiem odrobiny majonezu oraz marynowanego zielonego pieprzu.

Dip jogurtowy z tuńczykiem to ciekawa sprawa. Zapraszam po przepis na ten bardzo szybki i ciekawy dip. Taki dip z dobrej jakości tuńczykiem pasował będzie do wielu dań. Często podaję go do kotlecików warzywnych, ale tak naprawdę tylko od Waszej wyobraźni zależy, z czym go skonsumujecie. Koniecznie pamiętajcie o dodaniu kilkunastu ziarenek marynowanego pieprzu, który nie tylko doda mu dipowi, ale również doskonale wzbogaci jego smak.

Składniki

małe opakowanie jogurtu typu greckiego;
tuńczyk w oliwie;
majonez;
mały słoiczek marynowanego, zielonego pieprzu;

Przepis na dip jogurtowy z tuńczykiem

1. Składniki mojego dipu: oczywiście małe opakowanie jogurtu typu greckiego, majonez, tuńczyk w oliwie (ewentualnie w oleju), mały słoiczek marynowanego, zielonego pieprzu.

2. Wyjmij tuńczyka ze słoiczka lub puszki, odsącz z nadmiaru tłuszczu i posiekaj dość drobno. Im lepszej jakości tuńczyka użyjesz tym lepszy smak dipu uzyskasz. To oczywiste, ale czasem o tym zapominamy.

3. Do małej miski przełóż jogurt, dodaj 1-2 łyżeczki Twojego ulubionego majonezu, wrzuć posiekanego tuńczyka i dodaj lekko zmiażdżone w moździerzu ziarenka marynowanego, zielonego pieprzu (około 1 łyżki – do smaku). Posól i wymieszaj wszystko. Jeżeli chcesz nadać dipowi jeszcze większy aromat tuńczyka dolej łyżeczkę (ale nie więcej) oliwy z tuńczyka. Gotowy dip wstaw do lodówki. Niech smaki się połaczą, by cieszyć Twoje podniebienie.

Podawaj do swoich ulubionych dań, np. do kotletów warzywnych z marchewki i kaszy jaglanej.


Zobacz, jak łatwo zrobisz <<kotlety z marchewki z kaszą jaglaną>>.


Rekomendowane przepisy