Dip jogurtowy z tuńczykiem i pieprzem zielonym

Dip jogurtowy przygotowany na bazie gęstego jogurtu greckiego z tuńczykiem tuńczyka w oliwie z dodatkiem odrobiny majonezu oraz marynowanego zielonego pieprzu.

Dip jogurtowy z tuńczykiem to ciekawa sprawa. Zapraszam do wypróbowania  przepisu na ten bardzo szybki i ciekawy dip. Taki dip z dobrej jakości tuńczykiem pasował będzie do wielu dań. Często podaję go do kotlecików warzywnych, ale tak naprawdę tylko od  Twojej wyobraźni zależy, z czym go skonsumujesz. Koniecznie pamiętaj o dodaniu kilkunastu ziarenek marynowanego pieprzu, który nie tylko doda charakteru dipowi, ale również doskonale wzbogaci jego smak.

Składniki

małe opakowanie jogurtu typu greckiego;
tuńczyk w oliwie;
majonez;
mały słoiczek marynowanego, zielonego pieprzu;

Przepis na dip jogurtowy z tuńczykiem

Składniki mojego dipu to oczywiście małe opakowanie jogurtu typu greckiego, majonez, tuńczyk w oliwie (ewentualnie w oleju), mały słoiczek marynowanego, zielonego pieprzu.

Do mojego dipu proponuję użyć jogurtu greckiego, lub też typu greckiego. Dlaczego akurat takiego? Jogurt grecki charakteryzuje się pełnym smakiem, jest gęsty i aksamitny. No i najważniejsze, jogurt grecki zawiera 10% tłuszczu. Pamiętaj o tym kupując jogurt. Zawartość tłuszczu jest bardzo istotna, bo dzięki niej właśnie jogurt ma cudowny smak i konsystencję. Pamiętaj jogurt odtłuczony to nigdy nie jest dobry pomysł jeśli chodzi o bazę jakichkolwiek przepisów.

Wyjmij tuńczyka ze słoiczka lub puszki, odsącz z nadmiaru tłuszczu i posiekaj lub rozdrobnij palcami dość drobno. Im lepszej jakości tuńczyka użyjesz tym lepszy smak dipu uzyskasz. To oczywiste, ale czasem o tym zapominamy. Do małej miski przełóż jogurt, dodaj 1-2 łyżeczki Twojego ulubionego majonezu, wrzuć posiekanego tuńczyka i dodaj lekko zmiażdżone w moździerzu ziarenka marynowanego, zielonego pieprzu (około 1 łyżki, do smaku). Posól i wymieszaj wszystko. Jeżeli chcesz nadać dipowi jeszcze większy aromat tuńczyka dolej łyżeczkę (ale nie więcej) oliwy z tuńczyka. Gotowy dip wstaw do lodówki. Niech smaki się połaczą, aby cieszyć Twoje podniebienie. Jednak koniecznie wyjmij dip z lodówki przynajmniej pół godziny przed jego spożyciem.

Podawaj do swoich ulubionych dań, np. do kotletów warzywnych z marchewki i kaszy jaglanej.


Zobacz, jak łatwo zrobisz kotlety z marchewki z kaszą jaglaną.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *