Sałata zielona ze śmietaną to zwykła, nasza codzienna sałata masłowa porwana na liście lub mniejsze ich fragmenty i rozłożona na …
Dodatki warzywne
Frytki domowe chrupiące ale puszyste w środku
Frytki domowe przemawiają do mnie, jak mało co. Generalnie nie przepadam za frytkami no chyba, że są zrobione w domu, …
Placki ziemniaczane grubo tarte super chrupiące
Placki ziemniaczane grubo tarte po raz pierwszy jadłem w niemieckiej Kolonii. Bardzo mi zasmakowały i teraz jadam je zamiennie z …
Buraki czerwone zasmażane ze śmietaną
Buraki czerwone zasmażane są idealne do kotleta mielonego, czy też np. żeberek wieprzowych w sosie. Łatwe do przygotowania i tanie, …
Bulgur z warzywami pyszny dodatek do obiadu
Bulgur z warzywami to z jednej strony świetny dodatek do obiadu. Z drugiej strony może stanowić całkiem niezłą bazę do …
Szpinak na gęsto z serem pleśniowym i jajkiem
Szpinak na gęsto nie jest niczym nowym ani odkrywczym. Jednak znakomicie sprawdza się w codziennej kuchni nie tylko jako dodatek …
Blitva z ziemniakami przysmak chorwacki
Blitva z ziemniakami to znakomity dodatek do dań głównych w Chorwacji. Chyba każdy, kto był w tym pięknym kraju choć …
Fasolka szparagowa z szynką i świeżą miętą
Fasolka szparagowa z szynką to dla mnie połączenie idealne. Nieważne, żółta czy zielona, szparagówka to moje ulubione warzywo. Natomiast aromatyczna, …
Styryjska sałatka z ziemniakami i z roszponką
Sałatka z ziemniakami (Erdäpfel Vogerlsalat) pochodząca z austriackiej Styrii to na wskroś austriacki dodatek do obiadu. To nic innego, jak …
Czerwona kapusta duszona na sposób niemiecki
Czerwona kapusta duszona po niemiecku to znakomity dodatek do obiadu. Znamy co najmniej kilka sposobów na przygotowywanie duszonej czerwonej kapusty. …
Kapusta zasmażana przepis bardzo tradycyjny
Kapusta kiszona gotowana z przyprawami, a następnie zasmażana na smalcu z dodatkiem wędzonego boczku i cebuli. Kapusta zasmażana to ikona …