Domowe kostki grzybowe

kostki grzybowe przygotowane z wywaru z suszonych grzybów oraz z mielonych gotowanych grzybów, mrożone

Domowe kostki grzybowe to dodatek do wielu dań, który zawsze mam w zamrażalniku. Robi się je szybko i łatwo, a są niezastąpionym wzmacniaczem smaku wielu potraw. Grzyby suszone, z których powstają te kostki grzybowe, nieodmiennie kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Jednak kostek grzybowych używam przez cały rok. Wykorzystuję je jako dodatek do barszczu czerwonego, żurku, kapusty, sosów grzybowych i nie tylko. Oczywiście niezastąpione są do wzmocnienia smaku zup grzybowych, nie tylko tradycyjnej zupy wigilijnej gotowanej z suszonych grzybów, ale również zup ze świeżych  grzybów. Dla mnie kostki grzybowe to absolutne must have. Poniżej przedstawiam przepisy na dwa rodzaje kostek grzybowych, które wielokrotnie wypróbowałem i stosuję do wielu potraw. Pierwsze to kostki grzybowe przygotowane z samego wywaru z grzybów suszonych. Drugie zaś, zrobione są z ugotowanych i zmiksowanych nóżek grzybów, te są bardziej „treściwe” w smaku.

Kostki grzybowe z wywaru grzybowego

W tym przypadku bazą do zrobienia kostek grzybowych są kapelusze grzybów, ja zazwyczaj używam podgrzybków suszonych. Kiedy przygotowuję farsz do uszek lub też pierogów, potrzebne są mi same grzyby. Grzechem byłoby wylać pyszny wywar, w którym grzyby się gotowały. Z niego właśnie powstają moje kostki grzybowe.

Kapelusze grzybów przeznaczonych np. na pierogi zalej gorącą wodą. Wody nie powinno być za wiele, żeby wywar był bardzo aromatyczny i skoncentrowany. Grzyby namaczaj około 20 minut, a następnie ugotuj je do miękkości, myślę że 20 do 30 minut w zupełności wystarczy. Grzyby odcedź, a wywar z nich po przestudzeniu przelej do foremki na kostki lodu lub do woreczków do robienia kostek lodu. Zamroź kostki i przechowuj w zamrażalniku. Gotowe.

Kostki grzybowe z nóżek grzybów

Kostki grzybowe z nóżek grzybowych są bardziej wyraziste w smaku, ponieważ oprócz wywaru zawierają również pulpę z grzybów.

Aby przygotować te kostki zalej gorącą wodą nóżki suszonych grzybów, a także wszystkie odłamane malutkie kawałki grzybów, które nie za bardzo nadają się do wykorzystania w innych potrawach. Namaczaj całość około 20 minut, a następnie ugotuj do miękkości. W wypadku nóżek grzybów, może to zająć około 30 do 40 minut, a czasem i dłużej. Musisz kontrolować stopień twardości grzybów.

Gdy grzyby są miękkie odstaw je do przestygnięcia w wywarze, w którym się gotowały. Następnie przelej całość do czaszy blendera i zmiksuj dokładnie. Uzyskaną masę przełóż do foremek do kostek lodu i zamroź. Gotowe.

Do czego można użyć kostek grzybowych?

Moim zdaniem można ich używać do wszystkiego, może poza zupą mleczną. Ja je stosuje do barszczu czerwonego (<< przepis na barszcz czerwony>>), do krupniku, do żurku, do zup grzybowych i wielu innych.  Możesz ich używać jako wzmocnienie smaku sosów i to nie tylko grzybowych. Są wspaniałym dodatkiem do kapusty z grochem i grzybami (<<kapusta z grochem i grzybami przepis >>). Podkreślają i wzmacniają smak wielu potraw. Przekonaj się.


Dowiedz się <<jak przygotować sos borowikowy>> na zimę, aby cieszyć się smakiem grzybów przez cały rok.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *