Domowy hot dog z warzywami

Domowy hot dog z parówkami sałatą ogórkiem i rzodkiewką

Hot dog to przekąska, którą chyba każdy lubi. Proste składniki, czyli bułka, parówka, sos i  można zaspokoić głód w kilka minut. Ja jednak proponuję moją wersją hot doga, który poza podstawowymi składnikami zawiera jeszcze warzywa, które zdecydowanie podnoszą jego walory zarówno smakowe jak i zdrowotne. W zasadzie do hot doga możemy użyć dowolnych warzyw w zależności od tego na co akurat mamy ochotę. Mogą to być kiszonki, mogą być warzywa świeże. Ja dziś proponuję prostą domową wersję hot doga, jaką najczęściej jadam. Zachęcam do spróbowania.

Składniki

Podłużne bułki do hot dogów
parówki dobrej jakości
sałata masłowa lub lodowa
ogórek
rzodkiewki
musztarda lub ketchup

Domowy hot dog przepis

Niezbędne do przygotowania domowego hot doga będą podłużne bułki. Takie bułki możesz kupić w każdym sklepie, ale warto poświęcić czas aby wybrać takie, które będą miały dobry skład. Bez chemii, polepszaczy i innych składników, które nie są korzystne dla zdrowia.

Parówki tylko wysokiej jakości

Podobnie jak z bułkami do hot dogów jest z parówkami. Parówek na rynku jest całe mnóstwo: drobiowe, cielęce, wieprzowe, jagnięce i z mięsa mieszanego. Warto przeczytać na opakowaniu z czego te parówki są zrobione. Jeśli skład parówek jest długi i zawiera składniki których nie znasz to najlepiej odpuść sobie kupowanie takiego produktu. Obecnie można znaleźć bez trudu parówki zrobione z mięsa i przypraw, nie zawierające MOM-u, tłuszczu i całej listy dziwnych, niepotrzebnych i szkodliwych dla zdrowia składników.

Hot dog sposób przygotowania

Skoro już bułki i parówki zostały wybrane i zakupione można przygotowywać domowe hot dogi.

Bułki przekrój wzdłuż na pół jednak nie do końca, tak aby obie części pozostały połączone. Podgrzej bułki na patelni lub w opiekaczu. Parówki wrzuć do garnka w gorącą wodą, a następnie parz je przez około 3 minuty. Parówki nie muszą się gotować, wystarczy je tylko parzyć.

Sałatę umyj i przygotuj kilka ładnych listków, osusz je dokładnie. Ogórka i rzodkiewkę również umyj i pokrój w plasterki. Ogórka nie musisz obierać ze skórki, ale jeśli chcesz możesz to zrobić, to kwestia preferencji.

Składamy hot doga w całość

Podgrzane bułki zdejmij z patelni, lekko rozchyl i posmaruj jedną ich część ulubionym sosem. Może to być musztarda, ketchup lub też inny sos który lubisz. Do każdej bułki włóż po liściu sałaty, a na następnie ułóż na sałacie plasterki ogórka i rzodkiewki. Na warzywa nałóż gorące parówki, jedną lub dwie, jak lubisz. Parówki polej jeszcze niewielką ilością musztardy, ketchupu lub Twojego ulubionego sosu.

Gotowe. Możesz zajadać ze smakiem!


Jeśli masz ochotę to do hot doga warto podać coś extra, na przykład dobrą sałatkę. Codzienna sałatka egipska z pewnością przypadnie Ci do gustu i wzbogaci Twój szybki, ale smaczny posiłek.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *