Domowy smalec wieprzowy powstaje ze świeżej słoniny wieprzowej, którą należy pokroić w drobną kostkę i powoli wytapiać. Niezbędnymi dodatkami najlepszego smalcu są jabłko oraz suszony majeranek. Jak mówi mój lekarz: Panie Tomku, raz na pół roku mała kromeczka cienko posmarowana smalcem domowym nie zaszkodzi, byle nie więcej. Tak więc idąc za radą lekarza namawiam do nie porzucania takich klasycznych polskich przysmaków, jak smalec wieprzowy ze skwarkami. Zachowując umiar w jego spożyciu nie zaszkodzisz swojemu zdrowiu, za to Twoje hormony szczęścia po zjedzeniu takiego rarytasu z pewnością wzniosą się pod niebiosa.
Składniki
500 gramów świeżej słoniny wieprzowej
1 jabłko
cebula
suszony majeranek
sól, pieprz
Przepis na domowy smalec wieprzowy
Słoninę pokrój w drobną kostkę, a następnie wrzuć ją do rondelka. Zacznij ją wytapiać na dość wolnym ogniu. Podczas gdy słonina się topi obierz i pokrój w drobną kostkę cebulę i dodaj ją do wytapiającej się słoniny. Zrób to, gdy w rondelku będzie już dość sporo wytopionego tłuszczu, a skwarki zaczną się lekko rumienić. Dodaj obrane i drobno pokrojone jabłko. Wytapiaj całość jeszcze chwilkę.
Smalec jest gotowy, gdy słonina jest całkowicie wytopiona, a skwarki chrupiące. Nie wytapiaj za długo, bo skwarki się spalą. Dodaj sól, nieco zmielonego pieprzu i suszony majeranek do smaku. Wyłącz ogień pod rondelkiem i pozwól, aby tłuszcz nieco przestygnął.
Przestudzony (ale wciąż nie zastygnięty) smalec przelej do naczynia i pozostaw do przestygnięcia. Całkowicie wystudzony smalec domowy przechowuj w lodówce pod przykryciem.
Podawaj ze świeżym pieczywem. A domowe ogórki kiszone będą idealnym do niego dodatkiem. Równie dobrze smakuje smalec domowy z chorizo o pięknym kolorze papryki. Koniecznie musisz spróbować!