Domowy zakwas z buraków czerwonych

Zakwas domowy z krojonych buraków czerwonych zalanych solanką z dodatkiem czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego.

Zakwas domowy z krojonych buraków czerwonych zalanych solanką z dodatkiem czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego to najlepsza rzecz, jaką możesz zrobić w Twojej kuchni. Jeśli jeszcze nigdy nie robiłaś/łeś takiego zakwasu z buraków to najwyższa pora to zmienić. Uwierz, że zachwyci Cię  jego smak, a barszcz, który potem zrobisz z takiego zakwasu nie będzie miał sobie równych. Jedynym warunkiem udanego zakwasu jest odpowiednia jakość produktów. A potem? Do głowy Ci nie przyjdzie, by jeszcze kiedykolwiek kupować zakwas z buraków na barszcz czerwony. Zobaczysz, że domowy jest o niebo lepszy. Gwarantuję.

Składniki

(na kamionkę o pojemności 3,2 litra)
1,5 kilogram buraków czerwonych;
główka czosnku;
2 litry przegotowanej, przestudzonej wody;
2 łyżki soli (najlepsza kamienna);
ziele angielskie 5 do 8 ziarenek;
liść laurowy 2 lub 3 sztuki;
kilkanaście ziarenek czarnego lub kolorowego pieprzu;
kromka prawdziwego, razowego chleba na zakwasie;
3 do 4 łyżek zakwasu buraczanego pozostałego z poprzedniego kiszenia lub tyleż samo kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej;

Przepis na zakwas z buraków czerwonych

Do dwóch litrów przegotowanej wody wsyp 2 łyżki soli i wymieszaj dokładnie, aby się rozpuściła. Wodę odstaw do przestygnięcia.

Buraki obierz i obmyj delikatnie pod zimną wodą. Przygotuj czosnek. Od Ciebie zależy, ile czosnku (ale również innych przypraw) dodasz do Twojego zakwasu. Ja czosnek kocham i musi go być w zakwasie naprawdę dużo. Poza tym mój zakwas jest tak aromatyczny, że przy robieniu potem barszczu nie ma konieczności doprawiania go dodatkowo. Oczywiście jest to wyjście idealne dla osób, które taki „mocny” zakwas lubią. Jeżeli jednak barszcz będą jadły osoby preferujące łagodniejszy barszcz z niekoniecznie dobrze wyczuwalnym czosnkiem lepiej jest zrobić zakwas bardziej neutralny, czyli dodać niezbyt dużo przypraw. W tym czosnku.

Porada-> ilość dodanego do zakwasu czosnku jest sprawą indywidualną.

Buraki pokrój w około półcentymetrowe plasterki. Przygotuj pozostałe przyprawy. Układaj warstwami plastry buraków czerwonych w kamionce wciskając pomiędzy nie co jakiś czas ząbki czosnku, listki laurowe, pieprz oraz ziele angielskie. Następnie wlej ostrożnie do kamionki przestudzoną, osoloną wodę tak, by wszystkie składniki były przykryte wodą (jeśli trzeba dociśnij je np. talerzykiem).

Aby zakwas z buraków czerwonych pracował jak należy dobrze jest dodać do niego 3-4 łyżki pozostałego poprzedniego zakwasu. Jeżeli go nie masz dodaj zakwasu z kiszenia ogórków lub kapusty kiszonej. Jeżeli robisz to z produktów kupionych w sklepie uważaj często „producenci” zakwaszają ogórki i kapustę octem, żeby szybciej sprzedać takie świństwo. Nie kupuj takich rzeczy i nie dodawaj w żadnym wypadku takiego zakwasu do Twoich buraków!

Porada-> dobry zakwas z buraków czerwonych uzależniony jest od zastosowania tylko dobrych składników.

Do mojego zakwasu z buraków czerwonych dodaję również 1 kromkę razowego, żytniego chleba na zakwasie. I tutaj uwaga, jak w poprzednim punkcie. Jeżeli kupisz taki chleb w niesprawdzonym miejscu już po dwóch dniach będziesz wiedzieć, czy jest to chleb prawdziwy, czy też wypełniony chemią. Gdy po tym czasie zajrzysz do swojego zakwasu z kromką chleba i zobaczysz pleśń możesz taki chleb wyrzucić, a zakwas wylać. Jeżeli nie masz sprawdzonego chleba po prostu go nie dodawaj. Przykryj kamionkę pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce. Najlepiej oczywiście w kuchni, np. na lodówkę.

Porada-> kromkę żytniego chleba dodaj tylko wtedy, gdy masz pewność, że pochodzi z „prawdziwego” bochenka chleba.

Po dwóch dniach zajrzyj do zakwasu. Wyjmij kromkę chleba i jeżeli buraki i przyprawy wypłynęły na powierzchnię dociśnij je np. talerzykiem. Jeżeli składniki będą pływać po powierzchni (choćby tylko część z nich) kontakt z powietrzem spowoduje powstawanie pleśni, co nie jest wskazane. Dlatego zadbaj, aby wszystkie składniki przez cały czas powstawania zakwasu znajdowały się pod wodą.

Mój zakwas z buraków czerwonych jest gotowy po 7 dniach kiszenia (w sumie) wliczając w to dwa pierwsze dni z kromką chleba. Czas powstawania zakwasu zależy jednak od wielu czynników, dlatego dobrze jest zaglądać do niego i próbować już w piątym dniu. No i lepiej używać drewnianej łyżki, jeżeli trzeba usunąć z zakwasu np. jakiś powstały kożuszek.

Zakwas z buraków czerwonych przecedź przez gazę. Buraki możesz wykorzystać np. do sałatki. Nie wyrzucaj ich, bo mają sporo witamin. Ja przyznam, że podjadam je ot tak, całe plasterki.

Czysty zakwas przelej do zamykanych butelek lub słoików i przechowuj w lodówce. Zakwas możesz również pić bez gotowania.


Dowiedz się <<jak zrobić barszcz czerwony na zakwasie>> domowym sposobem.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *