Dorada duszona po marokańsku z morelami

Dorada smażona, a następnie duszona z szafranem w przyprawie harissa z dymką, kiszoną cytryną, rodzynkami i suszonymi morelami.

Dorada duszona, a przyprawiona i podana na sposób marokański to nic innego, jak aromatyczna smażona ryba podana z kuskusem i doskonałą, cytrynową salsą z dodatkiem moreli i rodzynek. Całe danie posypane jest uprażonym ziarnem sezamu i pistacjami, płatkami chili i listkami świeżej kolendry. Chyba brzmi dobrze, prawda? Na talerzu same smaki słonecznego Maroko. Mnie udało się zrobić to danie w 20 minut. Dasz radę szybciej?

Składniki

2 świeże dorady;
szafran;
kuskus;
harissa;
kilka gałązek tymianku;
dymka;
pół pęczka świeżej kolendry;
połowa kiszonej cytryny;
2 kawałki grillowanej papryki;
pół łyżeczki harissy;
3 suszone morele lub 1 łyżka rodzynek;
2 łyżki orzechów pistacjowych;
2 łyżeczki sezamu;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Dorada duszona po marokańsku przepis

Upraż na patelni (bez tłuszczu) 2 łyżki orzechów pistacjowych i 2 łyżeczki sezamu, odłóż na bok wykorzystasz je później. Pamiętaj, żeby na patelnię wrzucić najpierw orzechy, a dopiero po chwili sezam. W przeciwnym razie sezam się spali, podczas gdy orzechy nie zdążą się uprażyć.

Przygotuj dorady, najpierw odetnij rybom głowy, następnie zeskrob łuski, przemyj wodą i osusz. Ponacinaj rybę na krzyż, a następnie posól, popieprz i skrop oliwą extra vergine. Dobrze wetrzyj przyprawy w rybę. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć dorady i smaż po kilka minut z każdej strony.

Podczas gdy dorady się smażą do połowy szklanki gorącej wody wrzuć 1 łyżeczkę szafranu, przyprawa powinna pięknie zabarwić wodę na złoty kolor. Przygotuj kuskus według przepisu na opakowaniu.

Dorada duszona sposób podania

Gdy ryba będzie ładnie zrumieniona z obu stron wlej na patelnię wodę z szafranem, dodaj 1 łyżeczkę przyprawy harissa, kilka gałązek tymianku, a także posiekaną w centymetrowe kawałki dymkę. Przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu 5 minut.

Rybę podawaj z kuskusem, cytrynową salsą, papryczką chili i świeżą kolendrą. Nie zapomnij na koniec posypać całości uprażonymi wcześniej orzechami i sezamem.


A może dorada pieczona podana w oryginalny sposób.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *