Dorada z grilla po chorwacku

Dorada z grilla to ryba marynowana najpierw w oliwie z dodatkiem czosnku, a następnie wypełniona plastrami cytryny i świeżym rozmarynem i pieczona rna uszcie.

Dorada z grilla, na którą poniżej prezentuję przepis to bardzo częsta pozycja podczas grillowego sezonu. I to nie tylko w Chorwacji. Ta niezwykle popularna ryba ma pyszne mięso i nie ma dużo ości. W zasadzie dostępna jest w każdym miejscu w Europie, więc pomysł z przyrządzeniem jej na grillu jest naprawdę trafiony. Doradę, podobnie jak łososia lubią nawet Ci, którzy za rybami nie przepadają. Jak chyba w każdym z krajów śródziemnomorza również i ryby przyrządza się w najprostszy sposób. Ich smak i świeżość bowiem bronią się same.

Składniki

świeża dorada o wadze 400 gramów
oliwa z oliwek
3 cytryny
gałązki świeżego rozmarynu
3 ząbki czosnku
sól morska, pieprz

Dorada z grilla przepis

Obierz czosnek, grubo posiekaj i wrzuć do moździerza lub miski. Dosyp łyżeczkę pieprzu w ziarnach oraz tyleż samo soli morskiej. Utłucz przyprawy, a następnie wlej do tak powstałej pasty kilka łyżek oliwy. Wciśnij sok z cytryny i wymieszaj dokładnie całość. Spróbuj powstałą emulsję, a jeżeli uznasz za stosowne dodaj jeszcze któregoś ze składników. Na koniec wrzuć kilka gałązek świeżego rozmarynu. Gdy marynata jest gotowa przykryj ją folią spożywczą i odstaw na godzinę.

Porada-> nie pomijaj marynowania ryby, ponieważ marynata nada rybie wybitnego smaku.

Przed grillowaniem przygotuj wszystkie składniki. Dorada z grilla robi się błyskawicznie, ale będziesz potrzebować nieco więcej czasu. Zaraz się dowiesz dlaczego.

Rybę posól wewnątrz, a następnie włóż do niej plastry cytryny oraz gałązki rozmarynu. Zepnij brzuch ryby wykałaczkami, a następnie natnij rybę w poprzek o obu stronach.  Z dużą starannością natrzyj doradę z obu stron przyrządzoną wcześniej marynatą. Ważne, by marynata weszła także w nacięcia na bokach ryby. Nasmarowaną marynatą rybę należy odstawić na 15 minut co jakiś czas polewając ją pozostałą marynatą lub tą spływającą z ryby.

W międzyczasie możesz już zacząć grillować przystawkę. Grillując ryby lub mięso zawsze warto pomyśleć o jakichś warzywnych dodatkach na grilla. Można je wrzucić na ruszt jako przystawkę albo dołożyć na grilla w czasie pieczenia się dania głównego. Mogą to być np. <<pieczarki z grilla>> albo plastry ziemniaków.

Porada-> zbyt mocny żar spali rybę, a ta pozostanie surowa w środku. Lepiej ułożyć kratkę grillową na początek ciut wyżej, a po obróceniu ryby na drugą stronę obniżyć ją, aby dorada z grilla doszła i się ładnie zarumieniła.

Tuż przed włożeniem ryby na ruszt usuń z niej stałe elementy marynaty (czosnek i rozmaryn), bo spalą się podczas grillowania ryby. Następnie połóż doradę na rozgrzanym ruszcie. Jeżeli dysponujesz specjalnym chwytakiem do grillowania ryb to koniecznie wykorzystaj go, bowiem skóra ryb lubi często przywierać do kratki grillowej.

Świeżymi gałązkami rozmarynu maczanymi w marynacie smaruj co jakiś czas rybę oraz warzywa, jeżeli grillujesz je równocześnie. Ryba powinna dojść w około 10 minut. Podawaj od razu z grillowanymi warzywami oraz pomidorem i awokado.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *