Dorsz pieczony z warzywami komponuje się idealnie. W zimie warzyw mamy bardzo ograniczoną ilość, ale przecież wciąż mamy apetyt na zdrowe jedzenie. Cały czas uważam, że nie doceniamy korzeniowych warzyw, których w naszym kraju jest pod dostatkiem i są tanie. Marchewka, pietruszka, czy seler to niekoniecznie jedynie obowiązkowe dodatki do rosołu. Można je wykorzystać choćby tak, jak w moim przepisie. A zatem zapraszam na danie proste, szybkie i po prostu smaczne i zdrowe. W środku zimy daje radę.
Składniki
400 gramów polędwicy z dorsza;
300 gramów zimowych warzyw korzeniowych (marchewka, pietruszka, seler);
500 gramów pieczarek;
2 duże szalotki;
1 cytryna;
oliwa z oliwek;
suszony tymianek;
natka pietruszki;
sól, pieprz;
Dorsz pieczony z warzywami przepis
1. Przygotuj 300 gramów dostępnych aktualnie warzyw (marchewka, pietruszka, seler); obierz je i pokrój w kawałki wielkości, jakie preferujesz. Warzywa przelej wrzątkiem i odcedź po 2 minutach. Odstaw na bok.
2. Pora na dorsza; przygotuj 400 gramów polędwiczek z dorsza. Umyj je dokładnie, osusz ręcznikami papierowymi, posól, posyp ulubioną przyprawą lub jedynie solą i pieprzem i obficie skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 15 minut, a następnie nastaw piekarnik na 180 stopni.
3. Oprócz zblanszowanych już warzyw korzeniowych do tego dania potrzebować będziesz pieczarek. Przygotuj 500 gramów w miarę równych pieczarek – oczyść je z brudu (nie myj), te większe przekrój na pół. Pieczarki oraz zblanszowane wcześniej warzywa przełóż do dużej miski, a następnie dodaj do nich obrane i pokrojone w ćwiartki 2 duże szalotki. Wlej do warzyw 2 łyżki oliwy extra vergine i dobrze wszystko wymieszaj rękoma. Wrzuć warzywa na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. W międzyczasie rybę włóż do piekarnika. Teraz kaszę jęczmienną do gotowania według przepisu na opakowaniu.
4. Istotą tak przygotowywanych warzyw jest rozgrzanie patelni „do czerwoności” bez grama tłuszczu (jest go trochę w warzywach). Smaż warzywa najlepiej na najmocniejszym palniku kuchenki gazowej. Po kilku minutach smażenia dopraw warzywa suszonym tymiankiem. Co 10-20 sekund energicznie podrzucaj patelnią przez kilka sekund, aby zamieszać warzywa. Tak, jak na tym zdjęciu, warzywa powinny wyglądać po około 5 minutach smażenia.
Dorsz pieczony z warzywami sposób podania
Po około 7 minutach dodaj posiekaną natkę pietruszki, a następnie dodaj sól do smaku i świeżo zmielony pieprz. Jeszcze tylko 2 minutki i warzywa są gotowe. Wyjmij rybę z piekarnika i odcedź kaszę. Podawaj z cząsteczkami cytryny, grillowanymi warzywami i kaszą jęczmienną. Idealnie zbilansowany posiłek na koniec zimy.
Poznaj <<przepis na klopsiki z dorsza z porem>>.