Dorsz w cieście piwnym przysmak z Holandii

Dorsz w kawałkach panierowany w cieście piwnym smażony krótko w głębokim tłuszczu.

Dorsz w cieście piwnym, czyli kibbeling snack, to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Holandii. Jada się ją zarówno na ciepło jak również na zimno. Podaje się ją z sosem czosnkowym i surówką coleslaw. To jedno z tych dań, których prostota powala, a smak jest absolutnie niepowtarzalny. Jeden warunek to świeża ryba. Podawany obowiązkowo do dorsza sos czosnkowy podkreśla wspaniały smak ryby. Jeśli czosnku nie lubisz możesz równie dobrze tę przekąskę zajadać w dowolny, inny sposób.

Składniki

350 gramów polędwiczek z dorsza;
6 łyżek mąki pszennej;
3 łyżki mąki kukurydzianej;
pół szklanki mleka;
2 wiejskie jajka;
50 ml piwa;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
sól, pieprz;

Dorsz w cieście piwnym przepis

Obie mąki i proszek do pieczenia przesiej przez sitko do dużej miski, a następnie dodaj kolejne składniki ciasta (jajka, piwo, mleko, sól, pieprz) i dobrze wymieszaj.  W przypadku gdy ciasto będzie za rzadkie dosyp jeszcze trochę mąki. Mieszaj tak, aby ciasto „nabrało” trochę powietrza. Ciasto powinno być dość gęste, gęstsze niż na naleśniki. Za luźne ciasto spowoduje, że spłynie z ryby, za gęste zdominuje smak dorsza.

Oryginalne kibbeling snack mają mocno brązowy kolor od smażenia. Aby kolor Twojego dorsza był ładniejszy dodaj do ciasta łyżeczkę mielonej kurkumy. Odstaw ciasto na 15 minut.

Podczas gdy ciasto odpoczywa rozgrzej w garnku litr oleju rzepakowego do temperatury 180 stopni. Pokrój polędwiczki z dorsza na kawałki takie, jak lubisz. Posól. Pamiętaj, że zbyt duże kawałki ryby będą się dłużej smażyły i mniej wygodnie będzie się je jadło. Za małe mogą się szybko przypalić podczas smażenia. Jak dla mnie najlepsze są takie średnie kawałeczki, raczej mniejsze, niż większe. Ty zdecyduj, jakie wolisz.

Dorsz w cieście piwnym sposób podania

Obtaczaj każdy kawałek dorsza w cieście piwnym. Smaż rybę w głębokim tłuszczu przez około 5 minut. Podawaj obowiązkowo z sosem czosnkowym i surówką coleslaw.


A może zjesz kartacze z mięsem? Przepis mam smakowity.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *