Dorsz w panierce z sezamem smażony

Dorsz w panierce to kawałki fileta rybnego obsypane mąką, a następnie maczane w jajku i panierowane w bułce tartej, sezamie i siemieniu lnianym. Rybę należy smażyć tak, aby była chrupiąca.

Dorsz w panierce to kawałki fileta rybnego obsypane mąką, a następnie maczane w jajku i panierowane w bułce tartej, sezamie i siemieniu lnianym. Rybę należy smażyć tak, aby była chrupiąca. Nie gardź dorszem, bo to naprawdę smaczna ryba. Delikatna, chuda, nie rozpadająca się podczas obróbki cieplnej no i stosunkowo niedroga. Nie ma żadnego charakterystycznego zapachu i idealnie nadaje się jako główny składnik obiadu. Warto wspomnieć, że dorsz jest rybą o cennych właściwościach zdrowotnych. Zawiera sporo białka, kwasów omega 3 i 6 oraz witamin z grupy B. Dodatkowo mięso dorsza zawiera liczne mikro i makroelementy takie jak fosfor, potas, magnez, jod, selen.

Składniki

filet z dorsza
mąka pszenna
jajko wiejskie
bułka tarta
ziarna białego i czarnego sezamu
siemię lniane
sól

Dorsz w panierce przepis

Dorsz to doskonała ryba, którą można przygotować na wiele sposobów. Ja dzisiaj proponuję dorsza smażonego, ale żeby nie było nudno, panierka do dorsza jest wzbogacona o ziarna białego i czarnego sezamu, a także siemię lniane.

Rybę pokrój na kawałki, a następnie umyj delikatnie i osusz dokładnie ręcznikami papierowymi. Dobrze by było, aby kawałki były mniej więcej jednakowej wielkości i grubości, wtedy będą się równo smażyć. Każdy kawałek ryby posól, może również posypać rybę świeżo zmielonym pieprzem.

Przygotuj panierkę do ryby, czyli mąkę, rozkłócone jajka, a także bułkę tartą wymieszaną z sezamem i siemieniem lnianym. Dodatki do bułki tartej sprawią, że panierka będzie chrupka i zdecydowanie zdrowsza od tej zwyczajnej. Nie mniej istotne jest to, że taka panierka jest po prostu smaczna. Każdy kawałek ryby obsyp mąką, a następnie maczaj dokładnie w rozkłóconym w misce jajku i  obtaczaj w panierce z bułki tartej, sezamu i siemienia lnianego.

Smaż dorsza w panierce z sezamem na oleju po kilka minut z każdej strony w zależności od grubości fileta. Podawaj chrupiącego dorsza w panierce z gotowanymi ziemniakami i fasolką szparagową.


Poznaj przepis na paprykę faszerowaną warzywami i kaszą i przepis na dorsz w sosie curry. Bo obiad bez mięsa również smakuje wybornie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *